Atıktan Servete (Waste to Wealth)

Yayınlanma Tarihi: 05.05.2018

Döngüsel ekonomiye geçiş, sürdürülebilirlik adına önümüzdeki en büyük devrim ve fırsat olabilir! 

Waste to Wealth orjinal adıyla yayınlandıktan sonra uzun süre döngüsel ekonomi konusunda en çok satan kitaplar listesinde yer bulan kitap, SKD Türkiye tarafından Atıktan Servete adıyla Türkçe'ye kazandırıldı. Waste to Health kitabı, Türkiye'de SKD Türkiye ve Accenture işbirliğiyle tamamlanan yayının ardından 11. dile çevrilmiş olup Atıktan Servete adını aldı.

Atıktan Servete, ‘yeşil’ ve ‘büyüme’nin birbirinin alternatifi kavramlar olması zorunluluğu taşımadığını kanıtlıyor ve döngüsel ekonomiyi soyut bir kavram olmaktan çıkarıp, pratik ve uygulanabilir bir iş modeli haline getiriyor. 

Yayında, Accenture’ın 120’den fazla şirketi analiz ederek, yenilikçi yöntemlerle kaynak verimliliği sağladığını tespit ettiği beş ana döngüsel ekonomi iş modeli anlatılıyor. Kitapta yer alan döngüsel ekonomi iş modelleri;

  1. Döngüsel Tedarik Zinciri: Tamamen yenilenebilir, geri dönüştürülebilir ya da biyobozunur malzemeler tedarik eden şirketler, artan birincil ham madde fiyatlarından etkilenmiyor, rekabette üstünlük sağlıyorlar.
  2. Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm: Eskiden atık olarak kabul edilen her malzemenin farklı kullanımlar için yeniden hayata döndürüldüğü üretim ve tüketim sistemleri yaratılıyor.
  3. Ürün Ömrünü Uzatma: Onarımlarla, geliştirmelerle, yeniden üretimle ya da yeniden pazarlama ile; kırılan, bozulan, modası geçen ürünlerden olabildiğince uzun süre ekonomik fayda sağlanıyor.
  4. Paylaşım Platformu: Boşta duran, kullanılmayan büyük-küçük tüm eşyalar, paylaşım platformu modelleri ile kiralanıyor, takas ediliyor; yeni ilişkiler ve iş fırsatları doğuyor.
  5. Hizmet Olarak Ürün: Tüketiciler ürünler için kullanım temelinde ödeme yapıyor; yani kiralıyor ve iş modelinde köklü bir değişim sağlanıyor.

 

 

Atıktan Servete Hakkında Yorumlar

“Bu kitap, kaynakları giderek daha da azalan dünyamızda, iş modellerinizi geleceğe uyumlu hale getirmeniz için ihtiyaç duyduğunuz pratik bilgileri içeriyor. Şimdi harekete geçme zamanı!”

Paul Polman, CEO, Unilever

 

Değişimin başlaması için eski alışkanlıklarınızı bir kenara bırakmanız ve biraz emek vermeniz gerekecek ama buna değeceğine emin olabilirsiniz. Ürünlerimizi daha uzun süre kullanıma uygun şekilde tasarlayabiliriz, ürünün ekonomik ömrü sona erdiğinde geriye kalan değeri telafi edebiliriz. Müşterimizi en çok ilgilendiren şey ürünlerimizin sağladığı fayda. O zaman ürünün mülkiyetini elimizde tutup, teknolojisini yönetirken onlara neden sadece bu faydayı bir hizmet olarak satmayalım?

Frans van Houten, CEO, Royal Philips

 

Atıktan Servete kitabı için minimum 10 adet olmak üzere, sipariş vermek için buseg@skdturkiye.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.