Materials Marketplace projesi artık Türkiye'de

Yayınlanma Tarihi: 07.11.2016

SKD’nin çatı örgütü WBCSD’nin ABD ayağı olan US BCSD tarafından geliştirilerek Davos 2016’da dünyanın ilk döngüsel ekonomi ödül programı ‘The Circulars’ kapsamında ödül alan Materials Marketplace artık Türkiye’de.

Proje temelde; şirketlerin üretimlerinden arta kalan hammaddelerinin, yan ürünlerin, üretim artıklarının ve kullanılmış malzemelerin başka bir şirketin üretimine girdi olması için yaratılan dijital bir ortam. Bu ortamı, en basit şekilde, günümüzde yaygın bir biçimde kullanılan ikinci el ürünlerin alıcı ve satıcılarını buluşturan e-ticaret siteleri gibi düşünebiliriz. Malzemelerin yeniden kullanımı için danışmanlık, yönlendirme gibi hizmetler içermesi ve eğitici/bilgilendirici yönüyle ise bu sistemlerin daha da ötesine geçiyor. Bulut teknolojisini kullanan Materials Marketplace; geleneksel geri dönüşüm modellerini, atık yönetim sistemlerini ve hatta ‘atık’ kavramını kökten değiştirerek ‘business-to-business’ bir model kapsamında döngüsel ekonomiye önemli bir katkı sağlayacak.

SKD olarak Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının yer alabilecekleri bu online platformun lansmanını 2 Kasım’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi’nde, 30 farklı şirketin katılımıyla gerçekleştirdik.
 

      

Yönetim Kurulu Başkanımız Canan Ercan Çelik, yaptığı açılış konuşmasında insanlığın ve gezegenin karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili olarak iş dünyasının çabasının giderek derinleştiğini, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile birlikte bu çabanın ortak bir çerçeveye kavuştuğunu vurguladı. Çelik, bu kapsamda yürütülen projelerin ve iyi uygulamaları Türkiye’ye getirmenin önemine dikkat çekerken Materials Marketplace’e katılan tüm şirketlere teşekkür etti.

      

Projenin ülkemizde uygulanacağı ilk 2 yıl için “Near Zero Waste – NØW” programı kapsamında fon sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve projenin ilk uygulayıcısı US BCSD’den konuşmacıların sunumlarının ardından iyi uygulama örnekleri olarak Ecor ve Exitcom yürüttükleri faaliyetleri anlattılar. Sonrasında yapılan atölye çalışmasında katılımcılar proje ve yazılımla tanıştılar. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Dilek Ekşi Akbulut'un moderatörlüğünde gerçekleşen atölye, farklı sektörlerin bir araya geldiği ve hammadde-süreç fazlası malzeme eşleşmesi konusunda tartışmaların yapıldığı bir çalışma oldu. 

        

Bundan sonraki süreçte ise platforma kayıt yapan sanayi kuruluşları arasında eşleşmeler yapılarak birçok yeni fırsat yaratılacak. İş yapış biçimlerinin ‘her zaman olduğu- business as usual’ halini dijital teknolojileri kullanarak değiştirmeyi ve iş dünyası açısından sürdürülebilirlik uygulamalarının nihai hedefi olan ‘sıfır atık’ noktasına ulaşmayı sağlayacak olan bu proje ile aynı zamanda iş dünyamızın sürdürülebilirlik lideri şirketleri arasında çok güzel bir sinerji oluşacak. 

Projeyle ilgili detaylı bilgilere https://donguselekonomiplatformu.com adresinden ulaşabilirsiniz. 

Etkinlikte yapılan sunumlara ulaşmak için tıklayınız.
Etkinlik raporu için tıklayınız.