Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) "Türkiye 2022 İnsani Gelişme Raporu" kamuoyuna duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ‘Türkiye 2022 İnsani Gelişme Raporu’ kamuoyuna duyuruldu. İstanbul Maslak'ta bulunan Facebook İstasyon'da düzenlenen toplantıda konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, İzmir ve Gaziantep'te de etkinlikler düzenleyerek raporu bir dizi halinde sunduklarını söyledi. Raporun konusunun ‘belirsiz zamanlar’ ile ‘huzursuz yaşamlar’ olduğunu aktaran Vinton, "Genç nesil, bir önceki nesillere kızgın. Dünya genelinde aslında sadece endişe değil, endişenin yaşattığı huzursuzluk da var" dedi. Vinton, son yıllarda birçok zorluk ve kriz yaşandığına dikkat çekerek, etrafta çıkan yangınları söndürmeye çalışmaktan bunların sebebini düşünmeye fırsat olmadığına değindi.

İlk defa iki kere üst üste gerileme yaşandı

Dünyanın yaşanabilir kalmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Louisa Vinton, "Bunun için doğaya çok ciddi saygı duymamız gerekiyor. Doğayı ne yazık ki bozduk. Artık gezegenin istikrarı bozuldu" diye konuştu. İnsani gelişmedeki ilerlemenin küresel çapta durduğunu ve giderek gerilediğini anlatan Vinton, dünyada insani gelişme konusunda 2021'e kadar farklı ülkelerde bir takım iniş ve çıkışların yaşandığını dile getirdi. Vinton, 30 yıldır bu konuda ilerleme kaydedilirken pandemi nedeniyle ilk defa iki kere üst üste gerilemenin yaşandığını söyledi. Vinton, Türkiye'ye dair rapordaki en önemli konulardan birinin de belirsizlik olduğunu kaydederek, diğer önemli maddelerin stres seviyesi ve kutuplaşmanın artması olduğunu savundu.

"Türkiye'de direnç çok fazla "

Türkiye'nin, İnsani Gelişme Endeksi'nde (İGE) son 30 yılda 0.6'dan 0.8 puana çıktığını anlatan Louisa Vinton şöyle devam etti: "Gerçekten neredeyse yüzde 40'lık bir artış var. Yaşam süresi, eğitimde geçirilen süre artarken daha da önemlisi kişi başına düşen Gayrisafi Milli Hasıla'da (GSMH) da artış var. İGE'de Türkiye'nin üst kategoriye çıktığını görüyoruz ancak pek çok ülkede de olduğu gibi pandemide sıkıntıyla karşılaştığımız için oran düz ilerliyor. Türkiye'de direncin çok fazla olduğunu görüyoruz." Vinton, Türkiye'nin İGE anlamında önemli bir örnek olduğunu vurgulayarak, diğer taraftan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kutuplaşma konusunun ele alınmasını önerdi.

"Bir endişe dünyasında yaşıyoruz"

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise dünyada pandemi, savaş, artan sıcaklıklar, yangınlar ve fırtınalar gibi önemli olayların yaşandığını söyledi. Hazır, UNDP 2022 İnsani Gelişme Raporu'na göre küresel çaptaki insani kazanımlarda gerilemeler yaşandığının altını çizerek, "Rapor, kendi türümüzün ve tüm canlıların yaşamlarının devam edebilmesi için insanlığa büyük bir görev düştüğünü anlatıyor. Bir endişe dünyasında yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.