Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı. 2016 yılındaki durgunluğun ardından sanayi üretimi 2017’de %8,7 büyüdü.

Üretimdeki canlanmaya rağmen imalat sanayiinde yalnız 54 bin kişilik yeni istihdam sağlanabildi. Çalışan sayısında artış oranı %1,1’le kısıtlı kaldı. Üretim artışı ağırlıklı olarak ulaşım araçları, makine, elektrikli ekipman, elektronik ürünler ve bu sektörlere yönelik yan sanayilerde gerçekleşti. Hızlı büyüyen bu sektörlerde dijitalleşme ve mekanizasyon yüksek, emek yoğunluğu düşük. Bu nedenle üretim artışının istihdama aynı ölçüde yansımadığı düşünülüyor.

Kadınlar açısından ise ilginç bir tablo ortaya çıktı. 2017’de imalat sanayiinde yaratılan 54 bin yeni istihdamın 34 bini kadınlardan oluştu. Çalışan kadınların büyük bölümü hizmet sektörleri ve tarımda istihdam ediliyor, sanayide çalışan kadın oranı yalnız %25 seviyesinde. İmalat sanayiinde çalışmak kadınlara kayıtlı ve düzenli istihdam ile teknik becerilerini geliştirme olanakları sunuyor. Bu nedenle imalat sanayiinde kadın istihdamının artması önem taşıyor.

İmalat sanayiinde çalışan kadınların yaklaşık %60’ı gıda, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde istihdam ediliyor. 2017 yılında kadınların geleneksel olarak istihdam edildiği sektörlerde üretim artışı ortalamanın altındaydı. Dolayısıyla kadın istihdamındaki artışın daha çok yeni sektörlerden kaynaklandığı, özellikle son yıllarda hızlı büyüyen ve kadın istihdamının hızlı artış gösterdiği otomotiv, ilaç, kimya, elektrikli cihaz, elektronik, mobilya, makinelerin kurulumu ve onarımı sektörlerinin ön plana çıktığı tahmin ediliyor.

İmalat sanayiinde geleneksel olarak düşük olan kadın istihdamının son yıllarda artmaya başlaması olumlu bir gelişme. Özellikle sanayide kadınların çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik Organize Sanayi Bölgelerinde kreş açılması, hizmet içi teknik eğitimin artırılması, esnek çalışma, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılması gibi girişimler umut veriyor.    

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
KOBİ’LERDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ PROGRAMI BAŞLIYOR

Türkiye’de kadınların yüzde 87’sinin ücretli bir işte çalışmak istediğini paylaşan ILO, bu potansiyelden hareketle KOBİ’lerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı başlatıyor.

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor