Westminster Üniversitesi'nin araştırmasına göre; otomobil ve kamyonetlerde erkek sürücülerin neden olduğu tehlikeler, kadınların oluşturduğu risklerin iki katı.

Londra’da bulunan Westminster Üniversitesi'nde, sürücülerin farklı araç türlerinde oluşturduğu tehlikeler üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçları, erkek sürücülerin direksiyon başında kadınlardan çok daha tehlikeli olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, karayolu taşımacılığında kadınların daha fazla istihdam edilmesinin, kaza riskini azaltabileceğini söylüyor.

En yüksek kaza oranı otomobillerde

Araştırmayı hazırlayan uzmanlar, trafik kaza ve denetim istatistikleri ile karayolu trafik verilerini inceledi. Bisiklet, otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve motosikletlerin yol açtığı risklerin cinsiyete göre dağılımını analiz eden araştırmacılar, hem kırsal hem de kentsel alanlardaki trafik raporlarını mercek altına aldı. Sonuçlar, otomobil ve taksilerin, trafik kazalarında gerçekleşen tüm ölümlerin üçte ikisi ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Yaşanan her altı ölümden biri ise kamyonlarla ilişkilendiriliyor. Bu da; otomobillerle ilişkilendirilen ölüm sayısının, kamyonlara kıyasla 4 kat fazla olduğunu ortaya çıkarıyor.

Bisikletler daha güvenli

Motosikletlerin yoldaki insanları çok büyük riske soktuğunun belirlendiği çalışmada, söz konusu araçların bir otomobile kıyasla kilometre başına 2.5 kat daha fazla ölümüne sebebiyet verdiği ifade ediliyor. Çalışmanın arkasındaki araştırma ekibi, bisikletlerin diğer araçlara kıyasla daha az ölümle ilişkilendirildiğini, bunun da onları trafikteki en güvenli ulaşım formu yaptığını söylüyor.

Trafikte cinsiyet dengesi sağlanmalı

Çalışmada ayrıca erkeklerin, incelenen altı araç tipinden beşinde, yoldaki diğer kişiler için önemli ölçüde daha yüksek bir risk oluşturduğu ortaya çıktı. Rapora göre; otomobil ve kamyonetlerde erkek sürücülerin neden olduğu tehlikeler, kadınların oluşturduğu risklerin iki katı. Motosiklet özelinde bakıldığında ise aradaki farkın 10 kata kadar çıktığı belirtiliyor. Çalışmanın sorumlusu Dr. Rachel Aldred, araç kullanımının erkek egemenliğinde olduğuna dikkat çekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bu alanda da benimsenmesinin trafikteki riskler üzerinde olumlu etki yaratabileceğini ifade eden Dr. Aldred, “Politikacıların; kadın ve erkek sürücülerin neden olduğu tehlikeleri göz önüne alarak, büyük ölçüde araç kullanmayı gerektiren mesleklerde, cinsiyet dengesini sağlayacak politikaları hayata geçirmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Araştırma notu:

Çalışma, eldeki resmi verilere dayanarak yapıldığı için sonuçlar tartışmaya kapalı ancak yoruma açık. Araştırmacıların da belirttiği gibi, günlük hayatta trafik, büyük oranda erkek egemenliğinde sürüyor. Böyle bir durumda tehlike yaratanın da buna maruz kalanın da çoğunlukla erkek olması kaçınılmaz. Yine de trafikte bir cinsiyet eşitliği sağlanması, kadınların ya da erkeklerin diğer araçlar için gerçekten de daha fazla tehdit oluşturup oluşturmadığını görmenin en gerçekçi yolu olacak.

Kaynak: WebTekno

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.