UN Women/BM Kadın Birimi, Milliyet Gazetesi ile Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya Atölyesi Değerlendirme ve Deneyim Paylaşımı Toplantısı düzenledi.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women/BM Kadın Birimi) Milliyet Gazetesi ile Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya Atölyesi Değerlendirme ve Deneyim Paylaşımı Toplantısı düzenledi. İstanbul’da gerçekleşen toplantıya Milliyet Gazetesi’nin editörleri, yayın yönetmenleri, muhabirler, görsel yönetmenler ve yayın işleri sorumluları katıldı. Prof. Dr. Nezih Orhon’un eğitmenliğini üstlendiği atölye kapsamında, medyada yer alan her içeriğin medya profesyonelleri tarafından ele alınma şeklinin, haberin ulaştığı geniş kitleyi ne yönde etkileyebileceği hakkında tespitlere yer verildi. ‘Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında düzenlenen atölye ile ilgili değerlendirme toplantısında konuşan toplam UN Women Türkiye Program Yöneticisi Duygu Arığ; “Eşitlik için ayrımcı ve cinsiyetçi dilin dönüştürülmesi bir gereklilik. Medyanın bu dönüşümde çok büyük bir rolü var. Milliyet Gazetesi’yle bir değişim elçisi olarak, haber dilinin eşitlikçi bir hale getirilmesi, dönüştürülmesi konusunda beraber çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve medyada toplumsal cinsiyete duyarlı kurumsal uygulamaların hayata geçirilmesi için iş birliğimize devam edeceğiz” diye konuştu. 

“Cinsiyetçi dille mücadele çok önemli”

Atölyeye katılan Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş şöyle konuştu, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada en güçlü araçlardan biri medya. UN Women Türkiye ile üç yıldır süren iş birliğimizin bir parçası olan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya Atölyesi’ne, Milliyet gazetesinin editoryal kadrosu olarak daha önce katıldık. Bugün gerçekleşen değerlendirme toplantısında gazete olarak dönüştürücü ve eşit bir dil kullanma konusunda kendimizi güncelleme fırsatı yakaladık. Tüm departmanlardaki toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını pekiştirmek, cinsiyetçi dille mücadele etmek ve bu çalışmaları değerlendirip denetlemek bizler için de çok önemli.”

“Eşitsizlik alanını daha çarpıcı şekilde gördük”

Katılımcılardan Milliyet Pazar Yayın Yönetmeni Sanem Arman şunları söyledi, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya Eğitimi kapsamında sunulan, kadın ve erkeğin toplumsal hayat, politika, akademi dünyası ve medyadaki görünürlüğüne ait güncel veriler, eşitsizlik alanlarını daha çarpıcı bir şekilde görmemizi sağladı. Haberin dili, hikâyenin merkezi, görsellerin habere katkısı gibi birçok başlıktan oluşan gazete kodlama sistemiyle tanıştık. Basında kadına yönelik şiddet haberlerinin ele alınışında toplumsal cinsiyete duyarlı haber dilinin dönüştürücü etkisini örneklerle ele aldık. Göz takibi analizlerinin ve veri görselleştirmenin bundan sonra hazırlayacağımız içeriklerdeki katkısını gözlemlemeye devam edeceğiz.”

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.