Norveç, İsveç, İzlanda veya Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımları

İskandinav ülkeleri, kadın liderleri, mutluluk ekonomisi uygulamaları ve fırsat eşitliğine yönelik başarılı adımlar sayesinde, cinsiyet eşitliğinde rol model haline geldiler. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre, İskandinav ülkelerindeki 4 kadından 3'ü ücretli iş gücünün bir parçası. Daha önemlisi devlet, iş ortamında, evde ve toplum içinde toplumsal cinsiyet eşitliğini açıkça destekliyor. Tüm İskandinav ülkelerinden yüksek bir kadın iş gücü oranı var ve cinsiyetler arasındaki maaş farkı çok düşük. Doğal olarak da kadınların liderlik pozisyonlarına erişmeleri için çok çeşitli fırsatlar var. İskandinav ülkelerinin tümü, gelişmiş bir refah devleti sistemini uyguluyor ve kadınların ekonomiye katılmasını, doğum sonrası işe dönmesini destekleyen girişimleri teşvik ediyor. Araştırma sonuçlarına dayalı uzman görüşlerine göre İskandinavya ülkelerinde kamu sektörü özel sektörden çok daha kadın dostu.

Erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkının en düşük olduğu ülke İzlanda

İzlanda, son on yıldır dünyanın en eşitlikçi toplumu sıralamasındaki liderliğini koruyor. Sosyologlar bu liderliğin kaynağının, toplum piramidinin en altındaki geniş taban olduğu konusunda hemfikir. Ülkede 1970’lerde başlayan güçlü feminist hareket, aradan geçen süre sonunda meyvelerini verdi. Bugün cinsiyetler arasındaki ücret farkına bakıldığında, erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkının en düşük olduğu ülke İzlanda. İzlanda'da 25'ten fazla çalışanı olan herhangi bir şirketin, yasalara göre her üç yılda bir denetlenmesi gereken hedefleri olan toplumsal cinsiyet eşitliği programı olmalı. İzlanda’da;

  • Kadınların eşitliği kanunla fiilen korunuyor,
  • 'Eşit İşe Eşit Ücret' zorunlu,
  • Şirket yönetim kurullarında en az yüzde 40 kadın olmalı,
  • Dünyanın en iyi ebeveyn izni politikası uygulanıyor,
  • Çocuklar anaokulundan üniversiteye dek cinsiyet eşitliğinin önemli olduğunu öğreniyor,
  • Kadınların, erkekler tarafından istismarına izin verilmiyor,
  • Önemli işlevleri olan bir 'Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı' bulunuyor. 

2019 yılında İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, ekonomik büyüme odaklı politikalar yerine insan mutluluğuna öncelik veren bir modele geçileceğini bundan sonraki yaşamın eşitlikçi, aile dostu ve çevreci politikalar üzerine kurulacağını ifade etmişti. 

14 haftalık ebeveyn izni zorunlu

İzlanda başta olmak üzere tüm İskandinav ülkelerinin en önemli toplumsal cinsiyet eşitliği kozu; İlerici çocuk bakım politikaları. Tüm İskandinav ülkelerinde ebeveynlerin (ve daha çok kadınların) ailelerine bakmakla işe gitmek arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için evrensel çocuk bakımı anlayışı ve sistemi yürürlükte. İzlanda, ebeveynlerin her ikisinin de 90 gün izin aldığı cömert bir ebeveyn izni politikasına öncülük ederek eşitlik çıtasını yükseğe taşımış durumda. Norveç'te, destekleyici ebeveynlik politikaları ve büyük ölçüde sübvanse edilen çocuk bakımı hizmetleri, kadınların yüksek oranda iş gücüne katılmasına yol açtı. 2013 yılından bu yana, her iki ebeveynin de çocuklarının doğumundan sonra en az 14 haftalık ebeveyn izni alması zorunlu.

Kotalar sayesinde kadınların temsili arttı

Parlamento ve yönetim kurullarındaki kadın kotaları birçok uzmanın şüpheyle yaklaştığı bir konu. Bu şüpheci bakış açısına göre kotalar, daha eşitlikçi bir temsili desteklerken bir başta eşitsizliği ortaya çıkarıyor, kadınları seçme zorunluluğu yaratıyor. Fakat İskandinav örneği gösteriyor ki kotalar sayesinde kadınların temsili konusunda büyük ilerleme sağlanmış durumda. 

Kaynaklar: 

DCI

WeForum

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.