Menopoz dönemi kadınların, genellikle kariyerlerinin zirvesindeyken zayıf düşmesine neden oluyor. Peki çözüm ne?

Euronews’de yayınlanan bir makale, kadınların yaşadığını menopoz sorunlarının kariyerlerine verdiği zarara vurgu yaparak kadınlar için menopoz iznini tartışmaya açtı. Makaleye göre; Avrupa’da giderek yaşlanan nüfusla birlikte işyerinde menopozun artık bir tabu olmaktan çıkarılması gerekiyor. Zira, Avrupa ülkelerinin kadınların en verimli dönemlerinde onların yarattığı faydaya çok ihtiyacı var. 

Menopoz baskısı kadını zayıflatıyor

Menopozla birlikte kadınlar, birçok toplumsal alt mesajla baş başa kalıyor: Doğurganlığı yitirmelerinin dışında; arzulanabilirliklerini, gençliklerini hatta değerlerini yitirmeleri bu mesajlardan en güçlü olanlar. Birçok kadın, 40’lı yaşlarının ortalarından başlayarak emekli oldukları döneme kadar menopoz etkisinde yaşıyor. Sıcak basması, terleme, uykusuzluk, yorgunluk, kaygı ve ruh hali değişiklikleri kadınların genelinde görülen olumsuz etkiler. Kadınlar, kariyerlerinin zirvesindeyken yaşadıkları bu olumsuz etkiler nedeniyle işe daha zor odaklanıyor ve zaten var olan cinsiyetçi tavırlarla daha fazla karşılaşıyorlar. 

İngiltere’de üç kişiden biri işini kaybetmiş

Cinsiyetçi tavırlar ve damgalanma korkusu, kadınları menopozunu saklamaya itiyor. 2022 yılı başında İngiltere’de parlamento tarafından yaptırılan bir araştırma, her üç kadından birinin menopoz nedeniyle işini kaybettiğini ancak üçte birinden azının aslında iş yerindeki semptomlarından bahsettiğini ortaya koydu. 2000 katılımcının yaklaşık yüzde 75'i hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşadı, yüzde 69'u endişeli veya depresif hissetti ve yüzde 41'inde zayıflatıcı baş ağrıları vardı. Araştırmaya göre; tüm bu etkilere rağmen bu belirtilerden işyerinde kimseye bahsetmediler. Sadece durumla bağlantılı damgalanma korkusundan değil, aynı zamanda bu konuyla ilgili kiminle konuşacaklarına dair hiçbir fikirleri olmadığı için. Makaleye göre bu durum, işyerinde menopoz yaşayan kadınların durumuna ilişkin ciddi bir farkındalık eksikliği olduğunun kanıtı.

Avrupa’da hiçbir ülkede izin yok

Makaleye göre; Avrupa'da şu anda hiçbir ülke, menopoz izni hakkını tanımıyor ve bu semptomları yaşayan kadınların ihtiyaçlarını karşılayan politikalara sahip değil. İtalya'da, ülkenin iş kazalarına karşı ulusal sigorta enstitüsü olan INAIL, menopozlu çalışan kadınların karşılaştığı sorunları tanıyor. Ancak enstitünün tek yaptığı, işyerlerine ulusal düzeyde politika değişiklikleri önermek yerine, kadınlara menopozu daha rahat atlatmalarına ilişkin beslenme, egzersiz ve yaşam önerileri sunmak. İspanya'da Menopoz Araştırmaları Derneği (AEEM), kadınlarla ilgili çalışma yaşamı sorunlarını henüz gündemine almış değil. 

Her ay en az üç gün hastalık izni

Euronews’de yer alan bilgiye göre İspanya hükümeti, bu yıl adet izni uygulamasını destekleyen bir yasa tasarısını onayladıktan sonra, Avrupa'da adet izni hakkını tanıyan ilk ülke oldu. Yasaya göre, şiddetli adet ağrısı çeken kadınların her ay en az üç hastalık günü geçirmesine izin verilecek. Batı, bu konuda geride kalmış durumda çünkü Endonezya, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerde zaten işyerinde adet izni var. Makalede, adet izin haklarının tanınması kampanyasının elde ettiği başarının menopoz izninin tanınması konusunda da etkili olacağına vurgu yapılmış. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.