Dünya liderlerinin İklim Zirvesi buluşmaları sırasında iklim krizi ve cinsiyet ilişkisi masaya yatırıldı.

Dünya liderleri Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26’da bir araya geldi. İklim değişikliğinin olası etkilerini azaltma yollarını aramak ve çözüm haritası oluşturmak için yapılan zirvede, bir gün boyunca iklim krizi bağlamında kadın ve kız çocuklarının hem iklim müzakerelerindeki temsil eksikliği hem de krizin orantısız etkileri masaya yatırıldı. Oturumlar sırasında pek çok konu gündeme geldi.

En çok hamileler etkileniyor

İşte Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26’nın oturumlarında gündeme gelenler…

  • İklim değişikliğinin etkisi kadınları ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkiliyor. Dünya genelinde iklimle ilgili afetler ve değişiklikler nedeniyle yerinden edilenlerin yüzde 80'i kadınlar ve kız çocukları.
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlar, yemek ve temizlik için su taşımaktan hayvancılıkla uğraşmaya, odun taşımaktan yiyecek aramaya dek doğal kaynaklar ve ekosistemle günlük ve yakın bir ilişki halindeler. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve diğer BM kuruluşlarına göre, ailelerini beslemek için ihtiyaç duydukları şeyi -su, yiyecek, odun- bulmak için daha uzun mesafeler kat etmek zorunda kaldıklarından iklim değişikliğinin etkilerini ilk hisseden de kadınlar.
  • İklim değişikliği özellikle hamilelik ve annelik döneminde sağlığı en kırılgan olan kadınlar başta olmak üzere toplumun en savunmasız kesimlerini etkiliyor.
  • Tüm bu gerçeklere rağmen kadınların gezegenin hayatta kalmasına ve kalkınmasına nelerin katkıda bulunduğuna veya bulunabileceğine dair farkındalıkları sınırlı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve sosyal dışlanma, sürdürülemez ve yıkıcı çevre yönetiminin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki olumsuz etkilerini artırmaya devam ediyor.
  • Toprağa, suya ve diğer kaynaklara eşit olmayan erişim gibi kalıcı ayrımcı sosyal ve kültürel normların yanı sıra doğanın planlanması ve yönetimine ilişkin kararlara katılmamaları, genellikle yapabilecekleri katkıların göz ardı edilmesi sonucunu getiriyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.