Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) 18 Kasım’da sona erdi. Peki COP27’nin kadın temsili konusunda karnesi ne oldu?

Birleşmiş Milletler (BM) ve bağlı kurumların yaptıkları başta olmak üzere birçok araştırma, küresel ısınmanın kadınları erkeklerden çok daha ciddi şekilde etkilediğini, buna rağmen kadınların iklim değişikliklerine uyum faaliyetlerinin dışında bırakıldığını gösteriyor. Bu yıl 27’ncisi Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı, kısa adıyla COP27, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun da gündemde olduğu bir buluşma idi. Konferans öncesinde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin önceliklendirdiği konular, ara oturumlarda ele alındı. Fakat konferans, kadın temsiliyeti açısından olumsuz bir örnek teşkil etti: COP27’deki 110 ülke liderinden sadece 7si kadındı.

İlerleme var ama çok yetersiz

She Changes Climate inisiyatifinin sitesinde yer alan bilgilere göre; 1995'teki ilk COP'tan bu yana sadece dört kadın COP Başkanı olarak atandı. COP26'da komitelerin yalnızca yüzde 34'ü ve bu lider delegasyonların yüzde 39'u kadındı. 2021 G7 Zirvesi'nde karar vericiler arasında sadece bir kadın vardı. She Changes Climate, COP27’deki 110 ülke liderinden sadece 7’sinin kadın olmasını ‘Bu fotoğraftaki eksik ne?’ başlığıyla tartışmaya açarken, birçok haber ajansının, kullandığı sırada fotoğrafı merkezine odaklanıp kırptığını ve karede genellikle kadınların yer alamadığına dikkat çekti. 

Eşit temsil neden önemli? 

Kadınların küresel nüfusun yüzde 49.6'sını oluşturması ve en azından eşit olarak temsil edilmesi gerektiği gerçeği bir yana, kadınlar iklim değişikliğinin etkilerinden dramatik ve orantısız bir şekilde etkileniyor. BM, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilen insanların yüzde 80'inin kadın olduğunu ve yerinden edilmenin onları ayrımcılığa, sömürüye ve şiddete karşı savunmasız bıraktığını tahmin ediyor. Gıda üretimi işçileri ve yoksulluk içinde yaşayanların yanı sıra muhtemelen iklim değişikliğinden en ciddi şekilde yine kadınlar etkilenecek. 

COP27 küresel görünümün aynası

Energy Monitor platformunda yer alan başka bir makale de, iklim değişikliğine uyum ve temiz enerjiye geçişte kadınların vazgeçilmez olduğunu ve buna rağmen COP27'de temsil edilmediklerine dikkat çekti. Makalenin yazarı Philippa Nuttall, COP27’nin toplumun bir yansıması olduğunu ve karar verme kademelerindeki kadın sayısının yetersiz miktarda olduğunu vurguladı. Nuttall, “Çeşitlilik, doğru kararlar alabilmenin ön koşuludur. Oysa geçen hafta COP27'de ilk gün dünyaya yayınlanan devlet ve hükümet başkanlarının aile fotoğraflarında 110 erkeğe karşın yedi kadın vardı. Eşit temsil olmadan, adil ve kapsayıcı bir temiz enerji geçişi gerçekleşmeyecek, bilime uygun emisyon azaltımları elde etmek çok daha zor olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.