Bu yıl madencilik sektöründe 25.yılını kutlayan Alpay Mermer Madencilik, çalışma hayatında kadın istihdamını desteklemek ve fırsat eşitliği sunmak prensibiyle çalışmalarını yürütüyor

Alpay Mermer Madencilik’in 1996’da Muğla’nın Kavaklıdere bölgesinde küçük bir ocak işletmesi olarak başlayan hikâyesi bugün; Muğla’da 125 hektarlık bir ocak sahası, Manisa’da henüz aktif olmayan 80 hektarlık bir ocak sahası ve iki fabrikasıyla yoluna devam ediyor. 2002’den bu yana ihracat yapan ve 2021’de fabrikada işlenen ürünlerin ihracat oranını yüzde 95’e çıkaran Alpay Mermer Madencilik, Türkiye ve dünyada başarılı ve güvenilir sayılı mermer şirketlerinden biri olarak tanınıyor. Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği prensipleriyle hareket eden, çevre politikalarını uygulayan, sanatın, tasarımın yaratıcılığına ve gücüne inanan, her adımında sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı kendine misyon edinen şirket, 25’inci yılını kutladığı 2021’de bünyesindeki kadın iş gücü oranını da artırmayı hedefliyor.

Yönetim kurulunun yüzde 80’i kadın

Alpay Mermer Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Melike Alpay Özmen, firmanın 4 ortağının da kadın olduğunu, yönetim kurulunun yüzde 80’inin de kadınlardan oluştuğunu söyledi. Özmen, kadın istihdamı konusunda sektördeki tek firma olduğunu belirterek; “İstihdam ettiğimiz kadın personel sayımız, toplam 257 çalışanımızın yüzde 30’una tekabül ediyor. Amacımız, hem kadınlara fırsat eşitliği sağlamak hem de sektördeki ‘erkek egemen’ algısını yaptığımız başarılı işler ve farkındalık projeleriyle yıkmak. Bu, bizimki gibi fiziksel güç de gerektiren, çok tehlikeli iş kolunda olan maden sektöründe faaliyet gösteren bir şirket için çok güzel bir oran ve 2021 sonuna kadar bunun daha da artmasını hedefliyoruz” dedi. 

Stajyer için kadın mühendise pozitif ayrım

Melike Alpay Özmen sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimizde genel müdürümüz başta olmak üzere finans müdürümüz, birçok mühendisimiz ve üretimde çalışan arkadaşlarımızın yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor. İdari kadromuzda ise bu oran yüzde 60’a varıyor. Ayrıca yaz döneminde bizlerle çalışması için istihdam edeceğimiz stajyer mühendislerimizin de kadın olmasına önem verecek, bu konuda pozitif ayrımcılık sağlayacağız. Bu, bizim için her zaman gurur duyduğumuz ve ön plana çıkarmak istediğimiz bir husus.” 

Eşit işe eşit ücret politikası

Eşit ücret politikasının önemli bir madde olduğunu dile getiren Melike Alpay Özmen sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde kadınlar çalışma hayatı içerisinde birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Özellikle işe alımda, iş esnasında ve işe son vermede kadınlar sürekli ayrımcı davranışlara maruz kalıyor. Biz kurumumuzda fırsat eşitliğini savunuyor ve ‘Eşit işe eşit ücret’ politikası uygulanmasını temel kriterlerimizden biri olarak görüyoruz. Alpay Mermer Madencilik olarak, madencilik sektöründe yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yanı sıra kadın iş gücü ve istihdamında da lider ve örnek olmayı kendimize hedef ediniyoruz.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.