Kibar Holding, kadın ve erkeklerin hayata tam ve eşit katılımı için yaptığı çalışmalar kapsamında BİZ Eşitiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu’nu yayımladı.

Kibar Holding, kadın ve erkeklerin hayata tam ve eşit katılımı için yaptığı çalışmalar kapsamında ‘BİZ Eşitiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu’nu yayımladı. Holding, 2025 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında belirlediği hedefler dahilinde çalışmayı sürdürerek, toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerini gözeterek, kadın ve erkek çalışanların iş hayatına katılımını destekleyen uygulamaları hayata geçiriyor. 

Hedef kurumsal ortak dil oluşturmak

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin (WEPs) imzacısı olan Kibar Holding, tüm çalışanlarıyla paylaştığı rehberde, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarına dair kurumsal ortak bir dilin oluşmasını amaçlıyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi ile birlikte tüm çalışanlar için eşitlikçi dil kullanımından karar mekanizmalarına, eşit rol dağılımına, kamuoyuna örnek teşkil edecek projelerden düzenlenecek etkinliklere ve eğitimlere uzanan geniş bir çerçevede aksiyonlar hayata geçiriliyor. 

5 yılda yüzde 24.9 oranında artırdık

Kibar Holding Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Kayabaşı, kadın ve erkeklerin, eşit ve adil bir şekilde hem iş hayatında hem de karar alma süreçlerinde etkin olarak yer almalarını teşvik eden projeler ürettiklerini belirtti. Kayabaşı, “Kibar Grubu olarak hayatın her alanında eşitliğe olan inancımızla kadınların ve erkeklerin ekonomik ve sosyal hayata katılımı için sorumluluk alıp çalışmalarımızı 'BİZ Eşitiz' diyerek hız kesmeden sürdürüyoruz. Kuruluşumuzdan gelen değerlerimizi güncel küresel gerekliliklerle bütünleştirerek, iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Üst düzey yöneticilerimizde kadın oranımızı cinsiyet eşitliği prensiplerini de gözeterek son 5 yılda yüzde 24.9 oranında artırmayı başardık. Sanayi alanında yoğun üretim yapan gruplar içinde yakaladığımız bu başarı, örnek teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

5 bin kişilik ailemizde süreci başlattık

Haluk Kayabaşı, 2025’e kadar toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerine bağlı kalarak üst düzey yöneticilerde kadın oranını, evrensel optimum katılımcılık oranına erişmek amacıyla yüzde 30’lara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Kayabaşı şunları söyledi: “Sorumluluğumuzun kapsamını genişletmek için ‘En büyük zenginliğimiz’ olarak ifade ettiğimiz 5 bin kişilik geniş ailemizle kolektif süreci başlatıyor 'BİZ Eşitiz' diyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana bizi biz yapan temel değerlerin ışığında mevcut adil ve fırsat eşitliğine dayanan kurum kültürümüzü, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için güçlendireceğiz. ‘BİZ Eşitiz’ projesi ile gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalardan büyük heyecan duyuyorum.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.