Carte d’Or, kadınları meslek sahibi yapmak hedefiyle başlattığı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle kadın istihdamına destek oluyor.

Carte d’Or, kadınları meslek sahibi yapmak hedefiyle başlattığı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle kadın istihdamına destek oluyor. 2021’de Türkiye’nin 4 bölgesindeki 24 noktada başlayan Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projesiyle Carte d’Or, bugün 6 bölgede 86 noktaya ulaşarak, dondurma satış noktalarında kadınlara kaşıkçılık ve işletmecilik eğitimi vererek iş imkânı sağlıyor. ‘En güzel destek kadınlara meslek’ sloganıyla yola çıkan proje, il ve ilçe belediyeleri iş birliğiyle kadın istihdamına olanak sağlarken, ülke ekonomisinde kadın emeğine destek oluyor. 

Eğitim 10 modülden oluşuyor

Carte d’Or Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar satış noktaları, bu yıl itibarıyla Amasya, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorum, Denizli, Elâzığ, Erzurum, İstanbul, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Tunceli, Van, Yalova ve Zonguldak olmak üzere 24 şehirde, 86 noktada yer alıyor. Projeye katılan tüm kadınlar, iş sağlığı ve güvenliği, hijyen ve gıda güvenliği, kaşıkçılık ve sunum teknikleri, misafir memnuniyeti, menü planlama ve fiyatlandırma, bütçe planlaması gibi konuları içeren ve tam 10 modülden oluşan detaylı eğitimin ardından dondurma satış noktalarında iş başı yapıyor. Bu doğrultuda fiyat dengesi, gelir-gider tablosu yönetmek gibi muhasebesel işlemleri öğrenen kadınlar, aldıkları eğitimlerle tam donanımlı bir dondurmacı olmayı ve bir işletmeyi yönetmeyi öğreniyor.

Hedef 2025 sonuna kadar 400 nokta

Carte d’Or yıl sonuna kadar 100 noktaya ulaşarak daha fazla kadına istihdam sağlayacak. Projeye her yıl 100 dondurma satış noktası eklemeyi amaçlayan Carte d’Or, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 400 noktayla meslek sahibi kadın sayısını artırmayı hedefliyor. Unilever Ev içi ve Açık Dondurma Kategorilerinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Gül Lüş; “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projemizle,  3 yıl içerisinde 500 kadına istihdam sağlamış olacağız” dedi. Lüş şöyle devam etti: “Unilever olarak kadınların güçlenmesinin ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarının; sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme sağlanması için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Gerek şirketimiz bünyesinde gerek ekosistemimizde ve iş dünyasında kadının güçlenmesi konusunda uzun yıllardır kararlılıkla çalışmalar yapıyoruz. Kadın istihdamına desteğimizi Carte d’Or’un anlamlı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle sürdürüyoruz. Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 28 seviyesinde. Dünyada pek çok farklı ülke ile kıyaslandığında düşük olan bu oran sebebiyle, Carte d’Or olarak ‘Açık dondurma sektöründe kadın istihdamına nasıl katkıda bulunabiliriz?’ diye paydaşlarımıza döndük ve açık dondurma satışı yapan noktalarımızı inceledik. Gördük ki açık dondurma satışı yapan noktalarımızdaki kadın çalışan oranı yüzde 1’in altında ve bu alanda kadın istihdamı bir çeşit tabu olarak görülmekte. Değişime buradan başlayabileceğimiz inancıyla kadın dondurmacılarımızın oranını planlı ve istikrarlı bir şekilde artırmak için kolları sıvadık.”

24 şehirde 86 noktada 

İlk olarak 2019 yılında Lüleburgaz’da pilot bir noktayla başlattıkları projenin, bugün Türkiye’nin 6 bölgesinde, 24 şehrinde, 86 noktada devam ettiğini kaydeden Gül Lüş sözlerini şöyle tamamladı: “Hedefimiz 2022 yılı sonunda 100 noktaya ulaşmak ve bu sayede açık dondurma işimizde çalışan kadın sayısını 2 katına çıkartmak. Uzun vadede amacımız ise 2025 yılına kadar her yıl 150 yeni kadına ulaşarak Türkiye genelinde 500 kadına açık dondurma sektörü içinde istihdam sağlamış olmak. Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projemizi ilk günden bu yana destekleyen, iş birliği içinde olduğumuz belediyelere ve tüm kooperatiflere teşekkür ederiz.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.