Lego dünya çapında anketinden elde ettiği sonuçlar sonrasında oyuncaklarından toplumsal cinsiyet stereotiplerini kaldıracağını duyurdu.

Dünyanın en popüler oyuncak markalarından biri olan Lego, Geena Davis Medyada Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü’ne yaptırdığı anket sonrası oyuncaklarından, cinsiyet eşitsizliğini destekleyen stereotiplerini kaldırma kararı aldı. Anket, kız ve erkek çocuklarının oyuncak seçimlerinde cinsiyetçi kalıplardan etkilendiğini, kız çocuklarının farklı aktivitelerle uğraşmak konusunda daha özgüvenli ve istekli iken erkek çocukları için aynı şeyin geçerli olmadığını ortaya koydu.

Çocuklar yargılanmaktan korkuyor

Ankete katılan erkek çocuklarının yüzde 71’i ‘kız oyuncağı’ diye tanımladığı oyuncaklarla oynarsa kendileriyle dalga geçileceğinden korkuyor. Bu korku, ebeveynleri için de geçerli. Geena Davis Medyada Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü Direktörü Madeline Di Nonno, ebeveynlerin erkek çocukları için diğer cinsiyetle ilişkilendirilen oyuncaklarla oynaması durumunda dalga geçileceğine dair korkusunun kız çocuklarından daha fazla olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aynı zamanda erkeklerle ilişkilendirilen davranışlar toplumda daha değerli görülüyor. Toplumlar, kadınlarla ilişkilendirilen davranış şekilleri ve aktivitelerin aynı derecede değerli olduğunu fark etmediği sürece çocuklar ve anne-babaları bu davranışları benimsemekte tereddüt edecek.”

Erkek çocukları da desteklenmeli

Anket çalışması ayrıca, ebeveynlerin erkek çocukları için hâlâ spor ya da STEM (Bilim, teknoloji mühendislik, matematik) aktivitelerini teşvik ettiği, kız çocuklarının ise dans etme, giyinip süslenme (erkeklere göre beş kat daha fazla) veya yemek yapmaya (üç kat daha fazla) teşvik edildiğini gösterdi. Nörobiyolojist ve ‘Gendered Brain’ kitabının yazarı Prof. Gina Rippon sonuçlardaki asimetriye dikkat çekerek, “Kızları erkek oyuncaklarıyla oynamaları için teşvik ediyoruz ancak tersini yapmıyoruz” dedi. Oyuncaklar aynı zamanda bir eğitim fırsatı yarattığı için söz konusu durumun bir sorun teşkil ettiğini anlatan Rippon şöyle devam etti: “Eğer kızlar Lego’larla ya da diğer inşaat oyuncaklarıyla oynamazsa ileriki hayatlarında kendilerine yardımcı olacak yetenekleri gelişmiyor. Aynı şekilde oyuncak bebekler kız çocuklarına dayatılıp erkekler oynamayınca, erkek çocuklarının yetiştirme becerileri eksik kalıyor.”

Lego daha kapsayıcı oyuncak yapacak

Çin, Çekya, Britanya, Rusya, Polonya, Japonya ve ABD’den 7 bine yakın ebeven ve 6 ile 14 yaş arası çocukların katıldığı anket sonuçları sonrası dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Lego, oyuncaklarını daha kapsayıcı yapmak üzerine çalışacak. Şirketin ürün ve pazarlama müdürü Julia Goldin, Lego’nun bundan böyle herhangi bir ürününü ‘kızlar için’ ya da ‘erkekler için’ diye etiketlemeyeceğini söyledi. İnternet sitesinde de ürünler cinsiyete göre aranamayacak, bunun yerine ilgi alanlarına dayalı temalar olacak. Goldin şöyle dedi: “Şimdiki görevimiz, kız ve erkek çocuklarını geleneksel olarak onlara göre görülmeyen setlerle oynamaya teşvik etmek.”

Kaynak: Diken

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.