TSKB, AFD ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu Ortaklığında “Yeşil Dönüşümde Kadının Gücü” Konferansı Gerçekleştirildi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu’nun iş birliğinde; her yıl Dünya Kadınlar Günü haftasında düzenlenen kadın istihdamı temalı konferanslar serisinin 6’ncısı, bu yıl ‘Yeşil Dönüşümde Kadının Gücü’ konu başlığıyla 3 Mart’ta gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmalarını; Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, AFD Grup Türkiye Direktörü Tanguy Denieul ve TSKB Genel Müdürü Ece Börü yaptı. TSKB Ekonomik Araştırmalar Yöneticisi Cihan Urhan’ın yaptığı ‘İklim Değişikliği Çerçevesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ başlıklı sunumdan sonra gerçekleşen “Kapsayıcı Yeşil Dönüşümde Fark Yaratanlar” konulu panelin moderatörlüğünü ise TSKB Başekonomisti Burcu Ünüvar üstlendi. Panelde AFD Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Mar Merita Blat, Turkcell Akademi Direktörü Rümeysa Kaymakçı, WWF İletişim Grup Müdürü Neyran Akyıldız ve Meltem Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Şahin, kurumlarındaki kadın istihdamı ve iklim değişimiyle mücadele uygulamaları hakkında bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Konferansın kapanışında ise Görsel Sanatçı Deniz Sağdıç ‘Sürdürülebilirlik ve Sanat’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Dünya ekonomilerinin ani krizle mücadele etmesi zor

Konferansın açılışında konuşan TSKB Genel Müdürü Ece Börü, kadınların eğitime, üretime, sosyal hayata ve karar mekanizmalarına etkin katılımıyla, yeşil dönüşümün daha da hızlanacağının altını çizdi. Börü; “Koronavirüs bizlere, dünya ekonomilerinin ani bir küresel krizle mücadele etmesinin ne denli zor olduğunu gösterdi. Bu sınavdan öğrenerek çıkmalıyız. Çünkü çok daha büyük bir ekonomik tahribat oluşturabilecek iklim krizinin öncü adımlarını duymaya başladık. Pek çok sektörde de iklim değişikliği kaynaklı risklerin iş gücü kaybına neden olacağı ve bundan en çok kadınların etkileneceği bir gerçek. 2020 yılında dünyada yaşanan göçlerin yüzde 90’ından fazlası sel ve fırtına kaynaklı gerçekleşti. Bu göçler, kitlesel işgücü hareketliliği de yaratıyor. Eş zamanlı olarak pandemiyle ivme kazanan çok hızlı bir dijitalleşme sürecinden geçiyoruz. Kadınların yepyeni iş kollarının oluşmaya başladığı bu çağda dijital yetkinlik ve beceri uyumsuzluğu nedeniyle işgücü piyasasına erişememesi tüm dünya için büyük bir kayıp olur. İşte tam da bu nedenle ‘yeşil dönüşüm’ ifadesini ‘dijitalleşmeyle güçlendirilmiş kapsayıcı bir yeşil dönüşüm’ olarak genişletmeliyiz. Çünkü dünyamızın sürdürülebilirliği için hepsinin beraber başarılması gerekiyor” dedi. 

Bir an önce çözüm üretmek zorundayız

Finans sektörünün dijital dönüşümün en kritik oyuncularından biri olduğunun altını çizen Börü sözlerine şöyle devam etti: “İklim krizi kaynaklı artan eşitsizlikleri azaltmak için özellikle kalkınma finansmanı pratiklerinin dikkatle izlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz de TSKB olarak, değerli iş ortaklarımız AFD ve Dünya Bankası ile geliştirdiğimiz kredi modelleri sayesinde firmalarımızda kadın istihdamına ve kadın dostu çalışma ortamlarının tesis edilmesine somut katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Aynı zamanda yeşil ve sürdürülebilir projeler de geliştirdiğimiz bu şirketler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasındaki sinerjik etkileşime iyi birer örnek teşkil ediyor.  Pandemiler de dahil olmak üzere iklim değişikliğine bağlı küresel sıkıntıların artacağı bir ortamda ve ortak hedefler en fazla 30 yıl sonrasını işaret ederken, bir an önce çözüm üretmek zorundayız. Kadın gücünün üretime dahil edilmesi ve yeşil dönüşümün kaldıraçlarından biri olarak kabul edilmesi için, etkin iş birlikleri kurarak gereken adımları hızla uygulamaya başlamalıyız.”

“Kadınlar iklim projelerinin kilit paydaşları”

AFD Grup Türkiye Direktörü Tanguy Denieul, kadınların iklim projelerinin kilit paydaşları olduğunu belirterek; “AFD olarak tüm finansman operasyonlarımızda iklim değişikliği ve eşitlik mücadelesinin hiçbir zaman birbirinden ayrılmaması için ortaklarımızla etkin diyalog halinde çalışıyoruz” diye konuştu. Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ise iklim krizinden ilk etkilenen grupta yer alan kadınlar ve kızların iklim eylemine dahil edilmesinin önemli bir gereklilik olduğunu düşündüklerini söyledi. Denieul şöyle konuştu: “Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu tarafından desteklenen, daha yeşil ve daha kapsayıcı bir ekonomi perspektifinde deneyimlerin paylaşılmasına fırsat veren bu konferans TSKB ile AFD arasındaki iş birliğinin mükemmel bir göstergesi.” 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.