Yönetim Kurulu Başkanımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mesajı

E-Bülten Tarihi: 08.03.2022

Değerli Üyelerimiz,

Değerli Paydaşlarımız,

Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek adına tüm eşitsizliklerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Eşitsizlikler hem toplumsal hem de ekonomik gelişimi olumsuz etkilemekte. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmamış, küresel nüfusunun yarısını oluşturan kadınların geri kaldığı bir dünyada sürdürülebilir kalkınmadan söz etmek mümkün olmayacaktır. Eşitsizliklerin azaltılması, kadın istihdamı ve kapsayıcılık alanlarında faaliyetlerini sürdüren SKD Türkiye olarak, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik hak hareketinde önemli bir odak noktası olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu önemli konuya değinmek istedik.

Son dönemde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde, kadınların ekonomiye katılımı gerilemeye başladığını ve kadınların siyasi olarak güçlenmesinde ise ilerlemenin durduğunu gördük.

Tüm bunlara karşın, 2021 yılı toplumsal cinsiyet alanında umut verici gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Dünya çapında sekiz ülkede kadınlar karar verme mekanizmasının tepesine taşındı ve kadınlar hükümet veya devlet başkanı oldular.

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yaz yapılan Tokyo 2020 Olimpiyatları, %49 kadın sporcu katılımıyla tarihteki en cinsiyet dengeli olimpiyat oldu. Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusunda her geçen yıl farkındalığın geçmişe oranla önemli derecede arttığını görmek de bizlere umut veriyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güzel gelişmeler yaşansa da kadın istihdamının arttırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması için önümüzde hala aşılacak uzun bir yol var.

Değerli Üyelerimiz,

Değerli Paydaşlarımız,

Bildiğiniz üzere SKD Türkiye olarak, sürdürülebilirliğin ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarının entegre bir şekilde ele alan yaklaşımımız doğrultusunda beş odak alanımızdan biri olan “Sosyal İçerme ve Kapsayıcılık” alanında ülkemize katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz.

Bu kapsamda, AFD ve TSKB iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Eşit Adımlar Platformu ve Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Çalışma Grubumuz ile ortaya koyacağımız rapor ve geliştireceğimiz projelerle kadınların istihdama katılımını ve fırsat eşitliği uygulamalarını artırmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz kriz ortamında kadınlarımızı güçlendirerek ekonomiye kazandırmak adına bu çalışmalar daha da büyük önem arz ediyor.

 

Bu doğrultuda, kadınların yaşamakta olduğumuz dijital dönüşüm sürecinde de güçlendirilmesi gerektiği fikrinden yola çıkarak hayata geçirdiğimiz “İşin Geleceği ve Kadın İstihdamı Projesi”ni sizlerle paylaşmak isterim.

Pandemi sürecinde dijitalleşmenin ne denli hayatımıza dâhil olduğunu hep birlikte gördük. McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre dijitalleşme ile 2030 yılına geldiğimizde 7,6 milyon işin kaybolacağını, ancak bu sürecin aynı zamanda 8,6 milyon istihdam fırsatı da yaratacağını biliyoruz. SKD Türkiye olarak bu proje ile amacımız; kadınların dijital dönüşüm sürecinde dezavantajlı gruplar arasında kalmasının önüne geçmek, dijital dünyaya adaptasyonlarını kolaylaştırarak kariyer gelişimlerine katkı sağlamak.

Projemizin birinci fazında üyelerimizden KPMG ile iş birliği yaparak üyelerimizin bu konudaki resmini çekmeyi amaçladık ve baz veri analiz çalışmamızı tamamladık.

İlerleyen süreçte yapacağımız derinlemesine görüşmeler ile analizleri detaylandırmayı,  üyelerimizin mevcut kadın yetenek havuzlarının dijitalleşme ile ilgili yetkinliklerini tespit etmeyi, bu bulgulardan yola çıkarak İnsan Kaynakları Departmanları için bir kılavuz oluşturmayı ve üyelerimizin ihtiyaçları dâhilinde eğitimler, seminerler ve iyi uygulama paylaşımları düzenlemeyi amaçlıyoruz. Böylece çok geniş bir çerçevesi olan kadın istihdamında, beyaz yakalı kadınların işin geleceğinde var olmasını hedefliyoruz.

İlk aşamadaki baz veri analiz çalışmasına göre;

  • Araştırmaya katılan üyelerimizin beyaz yaka kadın çalışan oranının pandemiye rağmen son üç yılda artış göstermesi bizi mutlu eden bir bulgu oldu. Bu artış nedeniyle üyelerimizi tebrik ediyorum.  
  • Bu şirketlerin kadın yönetici oranlarının %29 ve Yönetim Kurulunda bulunan kadın oranlarının ise %23 olduğunu gördük.
  • Borsa İstanbul’da işlem gören 410 şirketin verilerine baktığımızda Yönetim Kurulunda kadın oranının %16,7 olduğunu görüyoruz.
  • Üye şirketlerimizin ortalamanın üzerinde bir yüzdeye sahip olması sevindirici, ancak daha fazla olması için çalışmamız gerekiyor.
  • Katılımcı şirketlerin %79’unun dijital dönüşümü ajandalarına almış olduklarını ve bu şirketlerin %41’nin kadın çalışanlara yönelik yetkinlik dönüşümü çalışmaları yaptıklarını da tespit ettik.
  • Yetenek gelişimine yönelik dijital dönüşüm ihtiyaçları ekseninden özelleştirmiş bir program (upskilling / reskilling) uyguladığını belirten katılımcıların oranı %35.
  • Kadınların yetkinlik dönüşümünün sağlanmasına yönelik aksiyon alanların oranı ise %39 olarak belirtilmiş.

Bu sayılar dijital dönüşümün şirketlerin gündemine büyük ölçüde girdiğini açıkça gösteriyor. Tüm şirketlerde yetkinlik dönüşümü, özellikle kadınlara yönelik yetkinlik dönüşümü çalışmalarının artması ve iş dünyasının bu konuda aksiyon alması önümüzdeki dönem için son derece önemli olacak.

Toplumsal cinsiyet eşitliği diye bir meselenin kalmadığı günlere bir an evvel kavuşmak dileğiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Saygılarımla,
Ebru Dildar Edin
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı