Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Portföyünün Yüzde 81’i Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Katkı Sağlıyor

23.06.2022

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından, bu yıl ‘Yeşil Dönüşümün Paradigmaları’ temasıyla dokuzuncusu gerçekleştirilen Yeşil İş Zirvesi’nde konuşmacı olarak yer alan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız; Bankanın ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) değerlendirme uygulamaları ve sürdürülebilir finans süreçleri ile ilgili deneyimlerini paylaştı.

Banka olarak Dünya Bankası, Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası gibi önemli uluslararası finans kuruluşları ile sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına yönelik ESG temalı birçok kredi anlaşması gerçekleştirdiklerine değinen Yıldız, “Bunun bir sonucu olarak bugün portföyümüzün yüzde 81’i doğrudan ve dolaylı olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkı sağlıyor. ESG odaklı finansman temalarımız arasında yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği, istihdam, altyapı, KOBİ, sağlık ve eğitim temaları mevcut. Bankamız, iklim değişikliği ile mücadele stratejilerimizle uyumlu bir portföye sahip” dedi.

ESG risklerinin operasyonel iş riskleri ile aynı anlama geldiğini belirten Yıldız, “Finansman desteği sağladığımız firmaların çevresel ve sosyal risklerini finansal risklerinden ayrı görmüyoruz. Müşterilerimiz için çevresel ve sosyal aksiyon planları hazırlayarak bu alandaki kapasitelerini geliştirmelerine aracılık ediyoruz. Ayrıca, kredi vadesi boyunca da müşterilerimizin çevresel ve sosyal performanslarını izliyoruz.” dedi.
Banka, bağımsız sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu Sustainalytics tarafından global ölçekte yapılan değerlendirmede ESG derecelendirme notu ve performansıyla Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’daki tüm kurumlar arasında 1. oldu. Söz konusu derecelendirmede, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Avrupa’da da AYB, EBRD ve KfW’dan sonra 4. Banka oldu.