Anadolu Efes’ten toplumsal cinsiyet eşitliği manifestosu

06.01.2022

“Eşitliğin +1’iyiz”

Anadolu Efes, Birleşmiş Milletler öncülüğünde ilan edilen Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Eylem Günleri’nde, toplumsal cinsiyet eşitliği çabalarına katkı sunma amacıyla çeşitli farkındalık çalışmaları yürüttü. Eylem Günleri kapsamında, şirketin toplumsal cinsiyet eşitliği manifestosu yayımlandı. 25 Kasım ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne kadar süren iki hafta boyunca, Anadolu Efes çalışanlarına ve iş ortaklarına Yanındayız Derneği işbirliğiyle toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verildi.

İş yapma prensiplerinin odağına toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının iş hayatındaki yerinin güçlendirilmesini koyan Anadolu Efes, bu doğrultuda yürüttüğü sosyal farkındalık çalışmalarına devam ediyor. Şirket, Birleşmiş Milletler öncülüğünde ilan edilen Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Eylem Haftası kapsamında, yoğun bir kampanya dönemini geride bıraktı. Turuncu Haftası olarak da anılan Eylem Günleri’nde, şirketin toplumsal cinsiyet manifestosu kamuoyuyla paylaşıldı.

“Eşitliğe +1” başlığıyla yayımlanan manifestoda şu ifadeler yer aldı: “Fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık bizim için yalnızca birer kelime değil, şirket kültürümüzün ana unsuru. Biliyoruz ki atılan her +1 adım kelimelerden daha çok şey anlatır. O adımları yalnızca kuruluşumuzda değil, hizmet verdiğimiz toplumlarda da toplumsal cinsiyet eşitliğini/sosyal etkimizi güçlendirmek için atmaya kararlıyız.”

16 gün süren Eylem Günleri’nde, toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyete dayalı ayrımcılıkla ilgili farkındalık yaratmak üzere faaliyet yürüten Yanındayız Derneği’yle iş birliği yapıldı. Yanındayız Derneği Eğitim ve Paydaş Yönetimi Koordinatörü Ali Mert Karaköy, Anadolu Efes çalışanlarına ve iş ortaklarına toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı üzerine eğitim verdi. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği temel kavramlar, cinsiyet rolleri ve dil kullanımı üzerinden ele alındı.

‘Fırsat eşitliğiyle güçleneceğiz’

Eylem Günleri’nde yapılacak farkındalık çalışmaları, Yanındayız Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger ve Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO’su Can Çaka’nın katılımıyla gerçekleşen bir panelde şirket ekosistemine duyuruldu. Çaka, burada yaptığı konuşmada, şirketin 2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri’nde 3 ana odak alanından birinin “Fırsat eşitliğiyle güçlenmek” olduğunu söyledi. “Bu konuda kendimize uzun soluklu hedefler koyarak bu alandaki gelişimimizi adım adım, düzenli takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Eylem Günleri kapsamında ayrıca, Nur Ger ile Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi bir podcast yayını gerçekleştirdi. Turuncu Haftası’nın önemi, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği çabaları ve Anadolu Efes’in bu alandaki çalışmalarının konuşulduğu yayın, Anadolu Efes podcast kanalında ve Mavi Blog sitesinde paylaşıldı.

Turuncu Haftası, 25 Kasım ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne kadar süren iki haftayı kapsıyor. Birleşmiş Milletler, 2030’a kadar kadına karşı şiddeti bitirmeyi amaçlayan, “Birleşin” (UNITE) kampanyasıyla her sene bu 16 günlük sürede küresel farkındalık yaratmak için turuncu rengi kullanıyor ve herkesi şiddetle mücadele etkinliklerine çağırıyor.

Operasyonlarının hemen her alanında bulunan kadın çalışanlarından güç ve ilham alan Anadolu Efes, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında sosyal etkisini artırmak için uzun yıllardır çalışıyor. 2011’de Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olan şirket, 2013 yılında KAGİDER önderliğinde, Dünya Bankası teknik desteği ile geliştirilen Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası’nı almaya hak kazandı.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin ilk imzacılarından biri olan şirket, 2020 yılında ise Sürdürülebilirlik Akademisi ve Intertek tarafından verilen “İş’te Eşit Kadın” sertifikasını FMCG sektöründe alan ilk kurum oldu. Böylece cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılık yapılmaması, kadının güçlenmesi için sosyal etki oluşturulması gibi 33 farklı başlıktaki kriterleri karşıladığını da tescil ettirdi. Şirket ayrıca, 2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri kapsamında, kadın çalışan oranını yüzde 30’lardan yüzde 50+1’e çıkarmayı taahhüt ediyor. 

Bilgi için: Zarakol İletişim / 0212 217 29 99    

Özlem Bulut / 0549 794 22 22 / ozlem@zarakol.com.tr