Anadolu Efes, Gelecek Turizmde ile 14 yıldır sürdürülebilir turizmi destekliyor

30.11.2021

Hayatın her alanında sosyal etki yaratmayı amaçlayan Anadolu Efes’in sürdürülebilirlik odağında yürüttüğü çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Şirket, bu kapsamda Türkiye’nin tek sürdürülebilir turizm programı olan Gelecek Turizmde’ye 14 yıldır destek oluyor. Anadolu Efes, UNDP ve T.C. Turizm Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen program, şimdiye kadar desteklenen 19 projeyle 200 bin kişinin hayatına dokundu, sürdürülebilir turizm konusundaki yerel girişimlere 2 milyon ABD doları hibe ve iletişim yatırımı sağladı. Program, içinde bulunduğumuz dönemde ise Kars Peynir Rotası, Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu ve Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi projelerini destekliyor.

Türkiye sadece deniz-kum-güneş turizmi açısından değil, doğal, kültürel ve tarihi açıdan da çok zengin ve benzersiz kaynaklara sahip. Gelecek Turizmde programının ana hedeflerinden biri, Türkiye’nin 4 mevsim 12 ay sürebilecek olan bu potansiyelini, sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla gösterebilmek. Anadolu Efes, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında 2007 yılında hayata geçirilen Gelecek Turizmde, Türkiye’nin tek sürdürülebilir turizm programı. Program, projelerin uygulandığı bölgelerde başta kadınlar olmak üzere tüm halka istihdam ve ek gelir imkânı sağlayarak yerel kalkınmaya destek oluyor. 

Program kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında, özellikle bölgelerin doğasını, kültürünü, tarihi yerlerini ve ürün çeşitliliğini turizme kazandırmayı hedefleyen başvurular değerlendirmeye alınıyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan “faydalı ve sürdürülebilir turizmin desteklenmesi”, “tam istihdam ve eşit ücretli, insana yakışır iş” başta olmak üzere toplamda 17 amaca uygun çalışmalar üretiliyor. Anadolu Efes, 2030 sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında açıkladığı “Sosyal Etkimizi Artırıyoruz” taahhüdüne hizmet eden programa 14 yıldır destek oluyor. Şirket, program ortaklarından biri olarak her yıl üç projeye fon sağlıyor, danışmanlık, mentorluk ve iletişim desteği veriyor, projelerin uygulanabilir ve devamlı olmasına katkıda bulunuyor. 

Gelecek Turizmde programı kapsamında bugüne kadar desteklenen 19 projeyle 200 bin kişinin hayatına dokunuldu, yaklaşık 500 kadına doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlandı, sürdürülebilir turizm konusundaki yerel girişimlere 2 milyon ABD doları hibe ve iletişim yatırımı gerçekleşti. Gelecek Turizmde Programı, 2020-2021 döneminde ise Kars Peynir Rotası, Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu ve Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi projelerini destekliyor.

Ayancık Keteni Gelecek Tuzimde ile hayat buldu

Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu projesiyle, coğrafi işaretli Ayancık keteni üretiminin yeniden canlandırılması, keten kültürünün korunması yoluyla bölgenin sürdürülebilir turizme kazandırılması ve kadınlara istihdam olanağı yaratılması hedeflendi. Proje kapsamında “Keten Evi” adıyla ip yapım atölyesi kuruldu. 16 kadın, İŞKUR desteğiyle aldıkları keten ipi yapımı kursu sonrası Keten Evi’nde istihdam edildi. İki köyde keten ekimi yapılarak atıl durumdaki tarım arazilerinde keten tarımı yeniden canlandı. Ayrıca sürdürülebilir moda akımının öncü 

İsimlerinden Zeynep Tosun’un danışmanlığında hazırlanan keten sofra koleksiyonu eğitimlere katılan Ayancıklı kadınlar tarafından üretildi.  

Ürün geliştirme çalışmaları sonrasında ortaya çıkan koleksiyonda, servis peçeteleri, bardak altlığı, bardak tutacağı, peçetelik, masa örtüsü gibi ürünler bulunuyor. Koleksiyon, yaz aylarında Sinop’ta yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmak için Ayancık’ın yanı sıra bir diğer Gelecek Turizmde projesi olan “Ovacık’ta bir Gün” kapsamında Şile’de de satışa sunuluyor.

Proje kapsamında ayrıca, bölgenin keten tarlaları ve İnaltı kanyonu, İnaltı mağarası ve Akgöl gibi doğal miras alanlarından geçen keten rotası oluşturulacak. Rotalar üzerindeki Keten Evi’ne turlar düzenlenerek ziyaretçilerin keten ipi yapımını deneyimlemeleri sağlanacak. Oluşturulan rotalarla yapılacak aktiviteler ile ziyaretçilere özel ilgi ve deneyim turizmi imkânı sağlanması hedefleniyor.  

Köyceğiz’in botanik zenginliği Gelecek Turizmde ile ortaya çıkıyor

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi, tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan muazzam bir botanik zenginliğe sahip. Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi projesi, ilçenin bu botanik zenginliğiyle, dünyada trend haline gelen aromaterapi rotalarından birine dönüşmesini hedefliyor. Projeyle ayrıca, Köyceğizli kadınların turizmden gelir elde etmesi amaçlanıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi, Köyceğiz Belediyesi ve Köyceğiz Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen Aromatik Bitkiler Evi’nde aromaterapi yağlarıyla mum yapımı, aromatik bitkilerle fizyoterapi, aromatik bitkilerle kahve demleme, sıfır atık, girişimcilik gibi çok sayıda farklı atölye yapılıyor. Ayrıca uzmanlar tarafından sürdürülebilir kalkınma, yavaş şehir hareketi, eko köyler, sürdürülebilir rotalar, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, iklim değişikliği gibi farklı konularda eğitimler de veriliyor. 

Aromatik Bitkiler Evi’nde Şubat 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında düzenlenen atölye ve eğitimlere 783’ü kadın olmak üzere toplam 856 kişi katıldı. Eğitimlere katılan kadınların atölyelerde eğitmen olması veya kendi girişimlerini kurması hedefleniyor. Aromatik Bitkiler Evi aracılığıyla yürütülen çalışmaların sürdürülebilirliği için yöredeki kadınların da yer aldığı bir dernek kurulması amaçlanıyor. 

Kars, dünyanın sayılı peynir rotalarından birine ev sahipliği yapacak

Kars’ın zengin peynir kültüründen esinlenilerek oluşturulan Kars’ta Peynir Rotası projesi, Kafkas peynircilik kültürünün korunması yoluyla Kars’ta peynir rotası etrafında şekillenen bir deneyim turizmi anlayışının geliştirilmesini amaçlıyor. Projeyle, coğrafi güzellikleri ve kış turizmiyle öne çıkan Kars’ın, 4 mevsim 12 ay boyunca çekim merkezi olması hedefleniyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında toplam 17 peynir rotası bulunuyor. Kars Peynir Rotası’nın bu rotalarla beraber dünyanın sayılı peynir rotalarından biri olması bekleniyor. 

Kars Peynir Rotası, her biri Kars’ın doğal ve kültürel mirasına ilişkin ilham verici deneyimler sunan durakları içeriyor. Dört mandıra ve iki müze olmak üzere toplam altı duraktan oluşan bu noktalar için Kars Peynir Rotası özelinde 2 günlük bir tur programı hazırlandı. Kars Valiliği öncülüğünde kurulan Kars Peynir Müzesi önümüzdeki günlerde kapılarını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Bu müze, rotanın da ilk durağı olacak. Kars ziyaretçilerini taşıyan turistik Doğu Ekspresi’nin tekrar seferlerine başlamasıyla Kars Peynir Rotası’nın trende tanıtılması ve Kars peynirlerinin trenin Yemek Vagonu’nda satışa sunulması da planlanıyor.