TNT, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endekslerinde üçüncü yılında da zirveyi kaptırmadı

Yayınlanma Tarihi: 29.01.2010

TNT Ekspres, dünya çapında önde gelen ve sürdürülebilirliğe ağırlık veren şirketlerin mali performanslarını izleyen, ilk global endeks olan Dow Jones Sürdürülebilirlik Endekslerinde (DJSI), üç yıldır zirvedeki yerini koruyor.

Ekspres dağıtım sektörünün en hızlı ve en güvenilir şirketi TNT Ekspres, iklimi korumaya yönelik çalışmalarıyla tüm faaliyet alanlarında karbondioksit salımını azaltmayı hedefleyen çevre programı “Planet Me” çatısı altındaki faaliyetlerinin meyvelerini topluyor.

2009 Dow Jones Sürdürülebilirlik Endekslerinin, (endüstriyel taşımacılığı da kapsayan) ‘Endüstriyel Mallar ve Hizmetler – Endüstriyel Taşımacılık’ kategorisinde ‘Süper sektör lideri’ seçildi. TNT Ekspres böylece tüm şirketler arasında üç yılda üst üste en yüksek puanı alan şirket oldu. Endeksler kapsamındaki 1000’den fazla şirketin sürdürülebilirlik performansının değerlendirildiği raporda öne çıkan TNT, 100 puan üzerinden toplam 95 puan alarak kendi rekorunu kırdı ve geçen yıl ki 92 puanlık performansının da üzerine çıktı. Bunun yanı sıra TNT, endekslerin ekonomik ve sosyal boyutlarında en yüksek puanı toplarken, çevre boyutunda da puanını yükseltti.

Ekonomik, Sosyal ve Çevre Alanlarında Yüksek Puan

TNT, endeksi oluşturan 16 kriterden 12’sinde 100 tam puan kazanarak, “Endüstriyel Mallar ve Hizmetler” üst sektöründe en yüksek puanları elde etmiş oldu. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endekslerinde TNT’nin bu sene ilk kez 100 tam puan aldığı alanlar arasında Çevresel Raporlama, İklim Stratejisi, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Sosyal Raporlama yer alıyor. TNT, önceki yıllarda 100 tam puan aldığı Risk ve Kriz Yönetimi, Davranış ve Uygunluk Kuralları, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Yakıt Verimliliği, Beşeri Sermaye Gelişimi ile Yeteneklerin Bulunup Geliştirilmesi alanlarında da yerini korumayı başardı.

TNT’nin CEO’su Peter Bakker düşüncelerini şöyle açıkladı: “Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksinde lider konumumuzu sürdürmekten son derece gururluyuz. Zorlu ekonomik koşullar düşünüldüğünde, bu bizim açımızdan çok daha büyük anlam kazanan bir başarı. Bu, dünyanın dört bir yanındaki TNT ekiplerinin sürdürülebilirlikle ilgili aralıksız çabalarının takdir edilmesi anlamına geliyor, ekiplerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Müşterilerimiz, şirket sorumluluklarımızı son derece ciddiye aldığımızı bilecekler.”

DJSI Dünya sektör sınıflandırması, ICB sanayi, üst sektör, sektör ve alt sektör sınıflandırmasına dayanmaktadır. DJSI Dünya yatırım yapılabilir hisse senetleri grubunda yer alan tüm şirketler, şirketin temel gelir kaynağı baz alınarak 58 DJSI sektöründen birinde sınıflandırılır. TNT, ‘Endüstriyel Mallar ve Hizmetler’ üst sektörünün bir parçası olan ‘Endüstriyel taşımacılık’ sektöründe yer almaktadır.


TNT Hakkında
TNT dünya çapında ticari müşteriler ve tüketicilere posta ve ekspres gönderim ihtiyaçları için kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyor. Hollanda merkezli TNT, Avrupa ve Asya’da etkin bir ağ altyapısı sağlıyor ve ağının performansını en üst düzeye çıkarmak amacıyla faaliyetleri dünya çapında yaygınlaştırıyor. TNT 200’den fazla ülkede hizmet verirken yaklaşık 151,500 kişiyi istihdam ediyor. 2008 yılında TNT 11,1 milyar euro ciro ve 982 milyon euro faaliyet kârı açıkladı. TNT Amsterdam borsasında resmen işlem görmektedir. Sosyal sorumluluklarının gereklerini yerine getiren TNT Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı ile işbirliği yaparak dünya çapında açlık ve kirlenmeyle mücadele ediyor. Çabalarımız takdir ediliyor: 2009’da TNT, Dow Jones Sürdürülebilir Endeksi kapsamındaki ve karbon salınımının yoğun olduğu sektördeki Karbon Açıklama Projesi’ne dahil bütün şirketler arasında yine en yüksek skora ulaştı. TNT hakkında daha fazla bilgi http://group.tnt.com web sitesinde bulunabilir: