"DO! Projesi" sürdürülebilir tüketim için "duyarlı insanlar" yaratacak

Yayınlanma Tarihi: 09.10.2015


“DO! Projesi” sürdürülebilir tüketim için “duyarlı insanlar” yaratacak 

 
SKD’nin sürdürülebilir tüketimi desteklemek için hayata geçirdiği “DO! Projesi” ile işyerlerinde elektrikten suya, yakıttan kağıda kaynak tasarrufu sağlanacak. Projenin hedefi farkındalık oluşturmanın da ötesinde “duyarlı insanlar” yaratmak. İş dünyasına büyük kazanımlar sağlayacak “DO! Projesi”nin ayrıntıları 8 Ekim’de, Park Bosphorus Hotel’de düzenlenen Yeşil İş Sürdürülebilir İş Zirvesi’ndeki panelde kamuoyu ile paylaşıldı. 
 
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), iş dünyasında sürdürülebilir tüketim konusunda farkındalık oluşturmak ve “duyarlı insanlar” yaratmak amacıyla “Duyarlı Ol” (DO) projesini hayata geçirdi. Projenin ayrıntıları, 8 Ekim’de, Park Bosphorus Hotel’de düzenlenen Yeşil İş Sürdürülebilir İş Zirvesi’ndeki panelde kamuoyuna duyuruldu. 
 
Panele, Sürdürülebilir Tüketim Çalışma Grubu eşbaşkanları olan P&G ve Unilever adına P&G Türkiye, Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ve Unilever Orta Asya, Rusya ve Orta Doğu Dış İlişkiler Direktörü Ebru Şenel Erim ile SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik konuşmacı olarak katıldı. 
 
Proje farkındalık yaratmanın ötesinde, sürdürülebilir tüketim konusunda ‘duyarlı insanlar’ yaratmayı hedefliyor. Doğa ile ilgili eylemlerin tümünde insanların “duyarlı olması” gerektiğine dikkat çekiliyor. 
 
DO! Projesi’nin kapsamında neler var? 

DO! Projesi’nde elektrikten suya, yakıttan kağıda, işyeri ortamında kaynak tasarrufu sağlayacak pek çok bilgi bulunuyor. Projeyi uygulayanlar, verimlilik tablosunda hangi alanlarda, ne kadar tasarruf sağlayabileceğini görüyor ve hangisini uygulamak istediğine karar veriyor. Projenin “DO! Aplikasyonu” ise sürdürülebilir tüketim alışkanlığını işyeri ortamından çıkarıp bireylerin günlük hayatına da katıyor. Aplikasyon sürdürülebilir tüketim alanında püf noktaları, elektrik, kağıt, atık ve su alanlarında özel tasarruf önerileri içerdiği gibi telefonların şarj adaptörünün prizden çıkarılması için uyarıda bulunuyor, günde üç litre su tüketilmesi için yardımcı olan ve hareketsiz kalındığı zaman “harekete geç!” diyerek kişisel sağlığı düşünen küçük uygulamalar da içeriyor.

Firmalar hangi kazanımları elde edecek?
 
 “DO! Projesi”ni uygulayacak firmaların kazanımları şunlar olacak:
Çevresel, sosyal ve ekonomik olumsuz etkiler azaltılacak
Doğal kaynakların korunmasına katkı sunulacak
Kaynak tasarrufu ve atık yönetimi sayesinde maliyetlerde azalma olacak
Gezegendeki değişimin gerekli kıldığı yeni iş modelleri konusunda önemli bir adım atılmış olacak, kurumsal sürdürülebilirliğe katkı sunulacak
Çalışanların şirkete duyduğu aidiyet artacak
Şirket daha itibarlı ve saygın olacak
 
İsteyen her şirket kolayca uygulayabilecek
 
Halen, SKD’ye üye 47 şirket bulunuyor ve bu şirketler yaklaşık 350 bin kişiyi istihdam ediyor. Çalışanların aileleri de göz önüne alındığında DO Projesi ile yüz binlerce tüketiciye ulaşabilme imkanı olacak. Öncelikle SKD üyesi şirketlerde uygulanacak olan proje, üye olmayan şirketlere de cüzi bir ücret karşılığı açık olacak. Böylece Türkiye’nin her yerinde kolaylıkla uygulanıp, yaygınlaşabilecek, ülke çapında önemli bir değişime imkan sağlayacak.