Yapılan bir araştırma, 1980-1999 arası doğan ve Y kuşağı olarak adlandırılan kadınların üçte ikisinin uzaktan çalışma sisteminde kalmak istese de kariyer fırsatlarını kaçırmaktan korktukları için çekincede kaldıklarını gösterdi.

Şirketler ofise dönüş planlarını netleştirmeye başladıkça, uzaktan çalışmanın kimleri kapsayacağına yönelik tartışmalar da hız kazandı. Yapılan bir araştırma, Y kuşağı (1980-1999 arası doğanlar) kadınlarının uzaktan çalışma sisteminde kalmak istediklerini buna karşın kariyer fırsatlarını kaçırmaktan korktukları için çekincede kaldıklarını gösterdi. CNBC’de yayınlanan bir habere göre; theSkimm tarafından yapılan bir anket, Y kuşağı kadınlarının yaklaşık üçte ikisinin uzaktan çalışmayı tercih ettiğini ortaya koydu. 25- 40 yaşları arasında 1600'den fazla çalışan kadının yanıt verdiği anket, kadınların yüzde 77’sinin uzaktan çalışmayı tercih ettiğini, yüzde 53’ünün evden daha verimli çalışabileceğine inandığını gösterdi. 

Adalete inanmıyorlar

Anket, uzaktan çalışmanın sağlayabileceği tüm avantajlara rağmen, Y kuşağı kadınlarının üçte ikisinin aynı zamanda ofiste olmayarak kariyer fırsatlarını kaçıracaklarına inandığını, yüzde 40'ının ise ofise geri dönmek için baskı hissettiğini gösterdi. Erkek meslektaşlarının ofise dönme konusundaki eğilimlerinin kendileri için kariyer tehlikesi oluşturduğuna inanan kadınlar, şirket içindeki adalet sistemlerine güvenmediklerini açıkça belirtiyor. Uzmanlar, şirket liderlerinin ‘her ne olursa olsun performansları adil bir şekilde tanımlayan ve değerlendiren bir performans modeli’ yaratmasının önemine dikkat çekiyor ve yapılan çalışmaların hâlâ netlikten uzak olduğunu ifade ediyor.

Uzaktan çalışma mümkün

McKinsey & Company’nin çalışmaları, işgücünün tahmini yüzde 20-25'inin haftada üç ila beş gün, üretkenlikte herhangi bir kayıp olmadan evden çalışabileceğini ortaya koyuyor. Haftada en az bir gün evden çalışabilecek kişilerin oranı ise yüzde 40'a yakın.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.