Toplumsal cinsiyet eşitliği de dahil olmak üzere bir çok konuda geleceğe güvenen toplumların, üremek ile ilgili kaygılar taşımadığı düşünülüyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Alanna Armitage ve Viyana Demografi Enstitüsü'nde Doğurganlık ve Aile Araştırma Grubunu yönetici Tomas Sobotka nüfus ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilişkisini bir makale ile ortaya koydular. Bir çok mecra ile birlikte Hürriyet Daily News’tada yayınlanan makale, nüfusun büyüklüğüne değil, insan sermayesine odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor ve toplumsal cinsiyet eşitliği de dahil olmak üzere bir çok konuda geleceğe güvenen toplumların, üremek ile ilgili kaygılar taşımadığını ortaya koyuyor.

Sorunu Doğu Avrupa ülkeleri özelinde analiz eden, fakat, gelişmekte olan tüm ülkeleri ilgilendiren saptamaları olan makalenin önemli bir kaç noktasını sizler için özetledik:

Göç ve düşük doğum oranları

Doğu Avrupa'daki birçok ülke, bir nüfus krizi olarak algılanan şeylerle karşı karşıya. Yüksek vasıflı üreme çağındaki insanlar, ülkelerinden başka yerlerde daha iyi fırsatlar aramaya gidiyorlar. Kalanlar arasında doğum oranları kadın başına iki çocuğun altında. Bu eğilim, gelecekle ilgili kaygı doğuruyor. Çünkü politikacılar, düşük doğum oranlarının ve kalifiye insan göçünün daha zayıf bir toplumun işareti olduğunu düşünüyorlar.

Makaleye göre bu görüşün bir haklılık payı var. Hızlı nüfus düşüşü ve yaşlanma, ekonomik veya ideolojik nedenlerle, demografik kayıpları telafi etmek için göçmenleri çekemiyorsa, zorluklar doğurabilir. Düşük nüfus, seyrek nüfuslu bölgelerdeki ekonomiler, sosyal sistemler ve altyapı üzerinde gerginlik yaratabilir.

Makale, demografik sıkıntıların kök nedeninin eski moda ulus ve güç kavramları olduğunu savunuyor. Ve esas olanın nüfusun niceliksel değil, niteliksel büyüklüğü olduğunun altı çiziliyor. Eğitim, sağlık, üretkenlik ve yenilikçi bir kültüre yapılacak yatırımın uzun vadede daha önemli olduğu belirtiliyor. Örnek olarak da, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin düşük doğum oranlarına rağmen ortaya koydukları toplumsal gelişim ivmesinden söz ediliyor. İsviçre, Norveç gibi küçük ülkelerin nüfus büyüklüğünün ötesindeki büyümeleri bir başka örnek olarak ifade ediliyor. Makale tüm bu verilerin, sayılara ve doğum oranlarına sabitlenmenin gelişime faydası olmadığını belirtiyor. 

Geleceğe güven ihtiyacı

Makaleye göre araştırmalar, ebeveynlerin daha fazla çocuğa sahip olmaları için uygulanan mali teşvik politikalarının geleneksel ve geçici çözümler olduğunu söylüyor. Çünkü, en cömert finansal teşvikler bile çocuk yetiştirmenin toplam maliyetinin sadece küçük bir kısmını kapsıyor.

Bunun yerine ortaya konması gereken köklü toplumsal gelişim hamleleri ve planları üzerinde duruluyor. Çünkü, eğitim ve sağlık olanakları eksik olan, ülkesinde uzun vadeli bir gelecek göremeyen genç insanlar göç etme yolunu seçiyorlar ve kalacak olsalar da üremek konusunda temkinli davranıyorlar. 

Toplumsal cinsiyet eşitliği büyük bir adım

Gençlerin, ülkelerinin geleceği ve kendi iş olanaklarından emin olamadıkları bir ortamda çocuk sahibi olmak istememeleri sen derece doğal bir sonuç. Makale, bir başka önemli faktörün de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınlarda yarattığı baskı olduğunu vurguluyor. Kadınlara yönelik daha düşük ücret politikaları ve dengesiz düzenlemeler doğum oranlarının artmasını sağlamıyor. Doğu Avrupa ülkelerinde 3 yaşın altındaki çocuklara yönelik bakım desteği yetersiz kalıyor. Çalışma koşullarının katılığı da bunun üzerine eklendiğinde kadın çocuğu ve kariyeri arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor. 

Tüm bu eksikler, ailelerin, kadınların, erkeklerin ve çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek bir dizi gelişim adımını zorunlu kılıyor. Bu adımlardan bazıları şöyle özetleniyor:

  • Kaliteli, uygun fiyatlı çocuk bakımı. 
  • Her iki ebeveyne yönelik esnek ve yeterli ücretli ebeveyn izni (Erkeklerin bu konudaki hak ve sorumluluklarını gözeterek). 
  • Esnek iş düzenlemeleri ve kadınlar için eşit ücret sağlanması. 
  • Kadınları ve erkekleri bakım ve ev işlerini eşit olarak paylaşmaya teşvik eden programlar.
  • Uygun fiyatlı konut ve düşük gelirli aileler için finansal destek.

Alanna Armitage ve Tomas Sobotka’nın analizleri bu gelişimi kolay olmayacağını gösteriyor. Kıt kaynakların aile politikalarına kaydırılması, geleneksel sosyal normların ve klişelerin değişimine yönelik politikaların karşısında bariyerler oluşabilir. Bu bariyerleri aşmak, güçlü bir siyasi liderlik ve değişime hazır olmayı gerektiriyor. Fakat değişimin getireceği potansiyel faydaların ciddiyetle dikkate alınması gerekiyor. Çünkü genç insanlar geleceklerine güven duydukları zaman ve kadınlar çocuk doğurmaktan vazgeçmeden toplumun tüm alanlarına tam olarak katılabildiklerinde, ülkeler hem sayısal olarak büyüyor, hem de toplumsal gelişim yüksek oluyor.

Makalenin tamamınabu linktenulaşabilirsiniz.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.