AB'de büyük şirketlerin yönetim kurullarına kadın kotası getiren ‘dönüm noktası’ niteliğindeki mevzuat kabul edildi.

Avrupa Birliği’ndeki (AB) büyük şirketlerin yönetim kurullarına kadın kotası getiren ‘dönüm noktası’ niteliğindeki mevzuat, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edildi. Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerindeki büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadın sayısını artırmayı amaçlayan ‘dönüm noktası’ niteliğindeki mevzuatı kabul etti. AP üyeleri Strazburg'daki oturumda, 10 yıl süren müzakerelerin ardından uzun zamandır beklenen tedbirleri onayladı. Yeni kurallar, Temmuz 2026'ya kadar halka açık şirketlerdeki icracı olmayan yönetici pozisyonlarının en az yüzde 40'ının ya da tüm yönetici pozisyonlarının üçte birinin kadınlar tarafından doldurulmasını hedefliyor. AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu yaptığı açıklamada, "Bu, uzun zamandır beklenen ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde bir atılım olarak kutlanması gereken bir an. Artık borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurullarındaki cam tavanı kıracak bir AB yasasına sahip olacağız" ifadelerine yer verdi.

Kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 30

AB'ye üye 27 ülkede, ortalama olarak şirketlerdeki yönetim kurulu üyelerinin sadece yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor. Ancak bu rakam, üye ülkeler arasında ciddi farklılıklar gösteriyor, Fransa'da yüzde 45 iken Kıbrıs'ta yüzde sekize kadar iniyor. Hali hazırda Avrupa'daki en büyük şirketlerin onda birinden daha azının tepe yöneticisi kadın. Yeni düzenlemeler uyarınca AB üye ülkeleri hedeflere ulaşamayan şirketlere para cezaları ya da kamuoyunda isimlerinin duyurulması gibi ‘etkili’ cezalar uygulayabilecek. Düzenlemeye göre; borsaya kayıtlı şirketler, cinsiyet dengesine dair raporları her yıl güncelleyecek, çalışan sayısı 250'den az olan şirketler düzenlemeden muaf tutulacak. Düzenlemede, seçim prosedürlerinde liyakatın temel kriter olmaya devam etmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. Yeni düzenlemenin öncülüğünü yapan Avusturyalı AP üyesi Evelyn Regner, "Nihayet kadınlara üst düzey kurumsal pozisyonlarda yer almaları için adil bir şans veriyoruz. Kadınların tepe noktalara gelmelerinin önündeki başlıca engellerden birini, gayrı resmi erkek ağlarını ortadan kaldırıyoruz. Bundan böyle yetkinlik daha önemli olacak" diye konuştu. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.

Mevzuat ve Düzenlemeler
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ MEVZUAT

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki yasal düzenlemeleri sizin için derledik.