Birleşmiş Milletler Vakfı'nın Girl Up hareketini Türkiye’de başlatan Selin Özünaldım, Michelle Obama, Meghan Markle gibi katılımcıların yer aldığı Global Leaders Summit'te konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Vakfı, genç kızların lider olma becerilerini, haklarını ve fırsatlarını ilerletmek için 10 yıl önce Girl Up hareketini başlatmıştı. Bu hareketin Türkiye’deki öncüsü, Bahçeşehir Koleji Nakkaştepe 50. Yıl kampüsü öğrencisi 17 yaşındaki Selin Özünaldım, Girl Up'ın düzenlediği Global Leaders Summit'te konuştu. Pandemi nedeniyle ilk kez online olarak düzenlenen programda ‘beden olumlama' üzerine kendi hikayesini paylaşan Özünaldım, 50 genç kız arasındaki tek Türk oldu. Michelle Obama, Priyanka Chopra, Meghan Markle ve Naida Murad gibi isimlerin konuk olarak katıldığı konferansı 170 ülkeden 40 bin kişi takip etti.

58 bin kız çocuğunun hayatına dokundu

 “Amacımız, genç kızların iletişim, liderlik, organizasyon becerilerini geliştirebilecekleri ve inandıkları konuları savunabilecekleri ortamı sağlamak” diyen Selin Özünaldım, Girl Up’ın şu ana kadar 124 ülkede 3600 kulüp açarak 58 bin kız çocuğunun hayatına dokunduğunu söyledi. Özünaldım şöyle devam etti: “Girl Up, her yıl ‘Liderlik Zirvesi' adı altında Washington DC'de üç gün süren bir konferans düzenliyor. Bu konferansta genç aktivistler; bilim, sanat, spor, siyaset gibi konularda alanında uzman, dünya liderleriyle bir araya gelme, açık oturumlara katılma ve atölyelerde yer alma fırsatı elde ediyor. Bu konferansa her yıl 4-6 bin genç kız katılıyor. Pandemi nedeniyle sanal ortama taşınan konferansa 10 bin katılım oldu.”

Toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışıyor

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği hareketi HeForShe'nin Türkiye’deki en genç temsilcisi olduğunu belirten Selin Özünaldım, “Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in Genç Aktivistler Programı'na kabul edilen 300 gençten biriyim. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği, eğitimde eşitlik benim için çok değerli ve üzerine çalışmak istediğim konular. Kadınların, kadınları desteklediği bir platforma her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu konuda ne yapabileceğimi düşünürken internette Girl Up'a rastladım. Ülkemizde Girl Up kulübünün olmadığını fark ettim. İlk adımı atmaya karar vererek Girl Up'ın yönetim kurulu ile iletişime geçtim. Toplumdaki her kızın kendi sesini duyurabileceği bir platforma ihtiyacımız vardı. Bu sebeple Türkiye'deki ilk Girl Up Toplum Kulübü'nü kurdum. Şu anda birkaç aylık bir kulübüz ama Türkiye'de ilk olduğumuz için hem Girl Up hem de diğer Girl Up kulüpleri tarafından büyük destek görüyoruz” diye konuştu.

50 genç kız arasında tek Türk

Her zaman kendi hikâyesi ve tutkularını anlatabileceği bir platform aradığını dile getiren Selin Özünaldım, tam da bu sırada Girl Up'tan bir mail aldığını anlattı. Özünaldım, “Liderlik Zirvesi'nde her yıl Inspire Oturumları adı altında 20 dakikalık konuşmalar gerçekleştiriliyor. Dünyadan 50 genç kız seçilerek kendi hikâyelerini anlatıyor. Herkesin kendi belirlediği konuşmayı paylaştığı bu oturumda ben de, Türkiye’den tek katılımcı olarak ‘beden olumlama’ üzerine konuşmak istedim. Aslında benim gibi binlerce genç kızın hayatını etkileyen bir konunun üstünün kapatıldığına inanıyorum. Beden olumlama gibi kişisel ama aslında bir o kadar da evrensel bir konuyu arkadaşlarımla paylaştığım için çok mutluyum” dedi.

Amaç daha fazla kıza ulaşmak

Selin Özünaldım, Türkiye'deki ilk Girl Up Kulübü olarak çok daha fazla kulüp kurmayı, çok daha fazla kıza ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Her kızın kendi sesini bulmaya ve duyurmaya ihtiyacı olduğunu dile getiren sözlerini şöyle tamamladı: “Z jenerasyonuna bir tavsiyede bulunmak istiyorum; çok fazla yenilikçi fikrimiz var ama bir aksiyon almıyoruz. Değişmesini istediğiniz bir sorun görürseniz, onu değiştirecek kişi siz olmalısınız. Hedefleriniz ne kadar çılgınca gelirse gelsin, bu konu sizin tutkunuzsa başarabilirsiniz. Ghandi'nin söylediği gibi; dünyada görmek istediğiniz değişimin kendisi olun.” 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.