FAO'nun Konya ve Karaman için hazırladığı "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı" çevrim içi bir toplantı ile paydaşlara tanıtıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen 'Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım' projesi kapsamında yapılan sosyo-ekonomik anket sonuçları ve bu doğrultuda hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’ çevrim içi bir toplantıyla tanıtıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, anket sonucu hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı'nda önerilen faaliyetlerin uygulanmasıyla, ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarına önemli katkı sağlanacağını vurguladı. Ayrıca bu planın yapılacak ulusal ve bölgesel düzeydeki cinsiyet eşitliği çalışmaları için de bir rehber niteliği taşıyacağının altını çizdi.

Proje bitse de mirası devam etsin

Projenin teknik liderliğini yürüten FAO Ormancılık Sorumlusu Peter Pechacek, son beş yılda bu proje ile gerçekleştirilen tüm çalışmalarda öne çıkarılan konunun toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu söyledi. Pechacek; "Genellikle mera ve orman ıslah çalışmalarında erkekler öne çıksa da kadınlar da bu proje kapsamında eşit fırsatlara sahip olabilmeli diye düşündük. Gelinen noktada sadece bu anketin sonuçlarını değil, bölgede gerçekleştirilebilecek toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planını da ortaya koyduk. Buna bağlı olarak, ileri aşamada yapılması beklenen faaliyetleri ortaya çıkarıyoruz ki ileride kadınlar da eşit fırsatlara sahip olsun. Böylece projenin mirası bittikten sonra da devam etsin" dedi.

Kadın hem eş hem anne hem de üretici

Anket çalışması kapsamında Konya-Karaman'da Sosyoloji Derneği sahada 20 kadın çiftçi ile bire bir görüşme gerçekleştirdi. Çalışma sonucunda şu verilere ulaşıldı: 

- Çalışma, kırsal alanda yaşayan kadınların ev işi, eş ve annelik görevlerinin yanı sıra tarımsal üretimin her aşamasında sorumluluk üstlendiğini gösterdi.

- Kırsal kesimdeki kadınların özellikle hayvancılık, sebze üretimi ve küçük tarımsal ürünleri pazarlama faaliyetlerinde önemli bir rol oynadığını ve iş yüklerinin çok ağır olduğunu ortaya koydu.

- Üretimin her aşamasında kadınların karar alma sürecine katılımının çok düşük olduğu tespit edildi. Bu sürece katılmaları, kapasitelerini geliştirmeleri ve kararlarını uygulama yeterliliğine sahip olmaları önemli görüldü.

- Yoksul kadınlar arasında daha kırılgan gruplar olduğu, özellikle yaşlılar, işsizler, hasta ve engelliler, dul ve boşanmışlar, topraksız ve küçük toprak sahipleri ile yalnız yaşayan kadınların öncelikli grupları oluşturduğu tespit edildi.

- Tarımsal işlerde gerekli teknik araçları kullanmayı öğrenmelerinin ve yeni beceriler edinmelerinin, böylece gelir elde etmelerini sağlamanın önemli olduğu anlaşıldı.

- Sosyal sigorta sistemine dahil olmaları öncelikli bir konu olarak ortaya çıktı.

- Sürdürülebilir gelir kaynakları oluşturmanın önemli olduğu tespit edildi.

- Kadınların kız ve erkek çocuklarını kırsal alanda tutmak istemedikleri görüldü. Bu durumun, bir yandan kadınların iş yükünü artırırken diğer yandan da yaşlılık ve bakım sorunlarına neden olabileceği anlaşıldı. Bu bağlamda kırsal kesimde yaşayan kadının yaşlılığı önemli bir konu olarak belirdi.

Öncelik tarım sektöründe

Eylem planı, öncelikle tarım sektöründe toplumsal cinsiyet konularını ele alırken bunların çözümlenmesinde devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kadın grupları arasında iş birlikleri yapılmasını ön görüyor. Bu plan kapsamında üç ana hedef belirlendi. Bunlar; 

- Tarımsal faaliyet ve uygulamalarda rolü olan yerel topluluk, memurlar ve çiftçiler arasında toplumsal cinsiyet eşitliliğinin ana-akımlaştırılması.

- Kadınların bilgi, kaynak, hizmet ve pazarlara erişiminin iyileştirilmesi.

- Karar alma organlarında kadın dayanışması ve temsili, kadınların ihtiyaç ve fırsatlarının bütünleştirilmesi, çalışma yüklerinin azaltılması.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.