TSKB, AFD ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde düzenlenen kadın istihdamı temalı konferansların 5’incisi “Sanayide Kadın” temasıyla çevrimiçi gerçekleştirildi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu’nun iş birliğinde; her yıl Kadınlar Günü haftasında düzenlenen kadın istihdamı temalı konferanslar serisinin beşincisi, bu yıl ‘Sanayide Kadın’ başlığıyla 4 Mart’ta, Fransız Sarayı’nda gerçekleştirildi. Pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak düzenlenen konferansta TSKB Baş Ekonomisti Burcu Ünüvar, ‘Kadınların COVID-19 Sonrası Dünyası’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından yapılan ‘Endüstride ve Teknolojide Cinsiyet Eşitliğini Teşvik Etmek’ konulu panelin moderatörlüğünü ise Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak üstlendi. Panelde, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Oyak-Renault Tedarik Zinciri Direktörü ve Women@Renault Başkanı Sibel Bayat, Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney ve Hayat Kimya Global Hazine Direktörü Ayla Hacıahmetoğlu kurumlarındaki kadın istihdamı ve fırsat eşitliği uygulamalarını paylaştı. 

“Türkiye’de bir ilk olan kadın istihdamı kredi programını geliştirdik”

TSKB Genel Müdürü Ece Börü, Türkiye’nin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınması için kadın ve erkeğin, iş hayatında ve toplumda aktif katılımla eşit olarak yer almasının şart olduğunu söyledi. Börü; “Global istihdamda kadınların payı yüzde 44 iken, sanayi sektörüne baktığımızda yüzde 16 seviyelerinde bir katılım görüyoruz. Kadın dostu sanayi dönüşümünde üretim sektörüne olduğu kadar finans kurumlarına da önemli rol düşüyor. TSKB olarak bu yönde beş yıl önce değerli iş ortağımız AFD ile önemli bir adım attık ve Türkiye’de bir ilk olan kadın istihdamı kredi programını geliştirdik. Program kapsamında önce firmaların fırsat eşitliği uygulamalarını analiz ediyor, belli bir seviyenin üzerindeki şirketlere uygun olanaklarla yatırım kredisi sağlıyoruz. Gelişim ihtiyacı olan firmalara ise rehberlik ediyor, onların fırsat eşitliği politikalarını somutlaştırmalarına katkı sağlıyoruz” dedi. 

“1500 kadına istihdam olanağı yarattık”

Programa dahil ettikleri firmalarda politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışının 2020 sonu verilerine göre yüzde 25’e ulaştığını kaydeden Ece Börü sözlerini şöyle tamamladı: “Yine benzer bir programı, iki yıl önce Dünya Bankası ile hayata geçirdik ve tüm bu iş birliklerimizle yaklaşık 1500 kadına istihdam olanağı yarattık. Koronavirüs salgınının kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik, toplumsal cinsiyet eşitliği temalı fonların artırılması önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Pandeminin, kaybedecek zaman olmadığına dair çok önemli bir hatırlatma ve tetikleyici olduğu görüşündeyim. Gelecek yıllarda da özellikle reel sektörün sürdürülebilir ve kapsayıcı dönüşümü için sanayi ve teknolojide kadın istihdamının artırılması yönünde finansal ve finansal olmayan tüm sermaye öğelerimizle somut aksiyonlar almaya ve oluşan etkiyi artırmaya devam edeceğiz.”

Fransa’da finansmanın yarısı cinsiyet eşitliğine 

AFD Grup Türkiye Direktörü Serge Snrech, kadın-erkek eşitliği konusunun Fransız hükümetinin ve aynı zamanda AFD stratejisinin kalbinde yer aldığını söyledi. Snrech, “AFD olarak 2020 yılında 12 milyar euro’nun üzerinde finansman sağladık. Her yıl sağladığımız finansman hacminin yarısının, kadınların sosyal ve ekonomik durumunun iyileştirilmesine doğrudan etkisi olduğunu söyleyebilirim” dedi. Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin de şunları söyledi: “Fransa kadın-erkek eşitliğini desteklemeye ve bu konular üzerinde çalışmayı sürdürmeye kararlı. Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gündemi doğrultusunda, özellikle de cinsiyet eşitliği, kadınların ve genç kızların güçlenmesine yönelik 5 numaralı hedef doğrultusunda şimdi daha fazlasını yapmanın zamanı geldi.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.