Cinsiyet eşitliğini savunan, talep eden ve bu yolda sorumluluk alan kadın sayısı giderek artarken markaların mesajları aynı kalabilir mi?

40 ülkede faaliyet gösteren Boston merkezli pazarlama danışmanlığı şirketi Garrison Group'un 14 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma Türk toplumunun 2011'den 2017'ye kadar geçen süre içinde yaşadığı dönüşümü irdeliyor.

MediaCat'te paylaşılan raporda yer alan önemli tespitlerden biri de Türk kadınlarının modernleşme ve özgürleşme yönünde son 6 yılda önemli bir yol kat ettiği.

Sonuçlara göre Türkiye'de kadınlar toplumun kendilerine biçtiği rolü giderek daha çok sorguluyor. Hissettikleri sosyal baskıya daha özgür bir yaşam biçimine geçerek yanıt veriyorlar. Bugün artık cinsiyet eşitliğini savunan, talep eden ve bu yolda sorumluluk alan kadın sayısı giderek artıyor.

Pazarlama ve marka iletişimi gözlüğüyle bakıldığında modern segmentteki kadınların oranındaki artış önemli bir potansiyele işaret ediyor. 2011 yılında %29'u kadınlardan oluşan "Kendini gerçekleştirenler" segmenti 2017'de %69 kadın oranına sahip.

Rapor, pazarlama profesyonellerine altın değerinde bir içgörü de sunuyor: Türk kadınları kendilerini yeniden özgür, otonom ve kendi kaderini tayin edebilen bireyler olarak ifade etmek istiyorlar. Bu kadınların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak markalar için bulunmaz bir fırsat. Çünkü markalar oyuncusu oldukları pazarlardaki toplumsal ve kültürel değişimleri doğru analiz edebildikleri ve pazarlama stratejileriyle yaşanan dönüşüme ayak uydurabildikleri ölçüde başarılı olabilirler.

Aslında büyük markaların bazıları bu içgörüye göre aksiyon almaya çoktan başladı, ama kadınlara sadece belli kalıplar içinde rol biçen reklamlar hala ağırlıkta. Sonuçlara baktığımızda, güçlenen Türk kadınını anlayan ve ona hitap etmeyi başarabilen markaların öne çıkacağı bir yarış başlıyor diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde hedef kitlesinin ihtiyaçlarına onlarla kurduğu duygusal etkileşimle karşılık veren markaların "güçlenen kadın ve cinsiyet eşitliği" mesajlarını bolca vereceğini, hatta bu kavramları ürün geliştirme ve pazarlama stratejilerine entegre edeceğini göreceğiz.

Markaların tanıtım, reklam ve sosyal sorumluluk projelerinde kadının güçlenmesine yönelik mesajlarının toplumda karşılık bulduğu takdirde bu dönüşüme pozitif yönde katkı sağlayacağını söylemek yerinde olur. Dünyada TV izleme oranı en yüksek ülke olarak, reklam kuşaklarında hayal ettiği kimliğe kavuşmuş kadınlar görmek kuşkusuz herkes için kazan-kazan bir strateji olacak.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.