BM Kadın Birimi, koronavirüsle mücadelede kadınların içinde bulunduğu duruma dikkat çeken bir bildiri yayınlayarak, hızla hayata geçirilmesini istediği bir dizi öneri sıraladı.

Dünya çapında COVİD-19 (koronavirüs) salgınının önüne geçmek için alınan önemler, kadınlar üzerinde oldukça sert baskılara sebep oldu. Tüm dünyada, sağlık ve sosyal hizmet sektöründe bakıma yönelik çalışanların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Bununla da kalmıyor, kadınlar evdeki bakım işlerinde erkeklerden üç kat daha fazla rol oynuyor.

Bakım işi yüksek oranda kadınlarda

BM (Birleşmiş Milletler) Kadın Birimi Genel Sekreteri Phumzile Mlambo-Ngcuka yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanlarının çoğu kadın ve bu da onları en yüksek risk grubuna sokuyor. Bu kadınların çoğu aynı zamanda ebeveyn ve aile üyelerine bakım sağlıyor. Normal zamanlarda orantısız olarak yüksek olan bakım yükünü, bu dönemde de taşımaya devam ediyorlar. Bu, kadınları hatırı sayılır bir stres altına sokuyor” dedi.  Tüm bunlara ek olarak kadınların çoğunluğunun sağlık sigortasının ya hiç olmadığı ya da yetersiz olduğu, gelirinin güvenli olmadığı, kayıt dışı ekonomilerde çalıştığını ifade eden Mlambo-Ngcuka şöyle devam etti: “Kadınların finansal olarak tek başına olması, bir sağlık sorununun ötesinde toplumsal cinsiyet sorunu. Kadınların, geçimlerini sağlama ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda kriz döneminde desteklenmesi çok önemli.”

Toplumsal cinsiyet krizi artıyor

Dünyanın hemen her yerinde kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 16 daha az kazanıyor. Bu fark, bazı ülkelerde yüzde 35’e kadar çıkıyor. Şu andaki gibi kriz durumlarında, kadınlar genellikle evde çocuklara bakmak için ücretli işlerinden vazgeçmek zorunda kalabiliyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, dünyanın dört bir yanındaki kadınları, salgının olumsuz ekonomik etkilerinden korumak için çalışmalar yürütüyor. Örneğin Çin'de kadınların sahip olduğu küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için ekonomik iyileşme çözümleri üzerinde çalışmalar başladı.

Kadına yönelik önlemler artmalı

BM Kadın Birimi, koronavirüsle mücadelede kadınların ihtiyaçlarını ve yapılan çalışmalarda etkin rol oynamaları gerektiğine odaklanan bir dizi öneri yayınladı.

  • Farklı enfeksiyon oranları, farklı ekonomik etkiler, farklı bakım yükü ve aile içi şiddet ile cinsel istismar vakaları da dahil olmak üzere, cinsiyete göre ayrıştırılmış veriler tutulmalı.
  • Müdahale ekiplerinde toplumsal cinsiyet uzmanlığı geliştirmek için, bu uzmanlıkların müdahale planları ve bütçe kaynaklarına dahil edilmesi gerekli. 
  • Sağlık ve bakım çalışanları için kadın dostu kişisel koruyucu ekipmanlar ve hijyen ürünlerine erişim kolaylaştırılmalı. Bakım yükü olan kadınlar için esnek çalışma düzenlemeleri yapılmalı, müdahalenin ön saflarında kadınlara öncelikli destek sağlanmalı.
  • Müdahale ve uzun vadeli etki planlama konusunda karar verirken, kadınların sürece eşit şekilde dahil edilmesi sağlanmalı.
  • Halk sağlığı mesajlarının kadınları doğru şekilde hedeflemesi sağlanmalı.
  • Salgının özellikle kadınlar üzerindeki ekonomik etkilerini hedefleyen azaltma stratejileri geliştirilmeli ve kadınların dayanıklılığı artırılmalı.
  • Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri dahil olmak üzere, kadınlar ve kız çocukları için temel sağlık hizmetleri sağlanmalı.
  • COVID-19’dan etkilenen topluluklarda cinsiyete dayalı şiddete karşı önlem ve müdahale hizmetlerine öncelik verilmeli.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.