Covid-19 ile ilgili rakamlar, kadınların virüse yakalanma ve mücadele konularında erkeklere oranla daha avantajlı olduğunu gösteriyor.

Tüm dünya Covid-19 (koronavirüs) kriziyle karşı karşıya. Krizin etkilerini araştıran bilim insanları, Aralık 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında Çin’de görülen COVID-19 hastaların profili çalışmalarını analiz ettiler. Bu analizlere göre; enfekte ve hasta olanların yaklaşık yüzde 60'ını erkekler oluşturuyor. 11 Şubat itibarıyla Çin’deki 44 bin 600 vakayı (o tarih için) inceleyen uzmanlar, erkeklerdeki ölüm oranının kadınlardan yüzde 65 daha yüksek olduğunu gösterdi. 

Güney Kore ve İtalya örnekleri

Güney Kore'de erkekler tüm vakaların yaklaşık yüzde 62'sini oluşturuyor. Bu ülkede erkeklerde ölüm oranı, kadınlara göre yüzde 89 daha fazla. İtalya’daki rakamlara bakıldığında; 21 Şubat-12 Mart arasında oluşan 13 bin 882 COVID-19 vakasının yüzde 52’sini erkekler oluşturuyor. Aynı tarihlerde meydana gelen toplam 803 ölüm vakasında erkek oranı kadınlarınkinden yüzde 75 daha fazla.

Bağışıklık sistemi avantajı

Uzmanlar, kadınlar ve erkeklerle ilgili bu oranların doğruluğunun, pandeminin (küresel salgın) etkileri geçtikten sonra bilimsel yeterliliğe ulaşacağını düşünüyor. Bu konuda görüşlerine başvurulan uzmanlar, bu ihtimali birkaç değişkene bağlıyor. Kadınların bağışıklık sisteminin erkeklere oranla daha güçlü olması, kadın bedeninde çok önemli bir etkisi olan öströjen hormonunun etkisi, temizlik ve hijyen konularında kadınların daha dikkatli davranması ve sigara içen erkeklerin oranının kadınlardan fazla olması öne sürülen bu sonuçların açıklamaları arasında yer alıyor. 

Sigara önemli bir faktör

Sigara içme oranlarının en yüksek seyrettiği ülkelerden biri olan Çin’de 2016 da yapılan bir araştırma, Çinli kadınların yalnızca yüzde 3.4’ünün sigara içtiğini ortaya koymuştu. Güney Kore’de de bu oranlar, erkekler için yüzde 50, kadınlar için yüzde 4. Rakamlar büyük uçuruma dikkat çekiyor. İtalya’da ise yetişkin erkeklerin yüzde 28’i, kadınların yüzde 20’si sigara kullanıyor. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.