Birleşmiş Milletler Kalkınma Program tarafından hazırlanan İnsani Gelişme Raporu 2019'a göre Türkiye, sağlıkta, fırsat eşitliğinde, kaynakların dağıtımı konusunda olumlu bir gelişme yakalasa da özellikle cinsiyet eşitliği konusunda hâlâ yüzde 17 düzeyinde. Bu konuda ciddi çalışma yapılması şart.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ilk olarak 9 Aralık 2019'da Ankara'da açıklanan ‘İnsani Gelişme Raporu 2019’un İstanbul tanıtım toplantısıHabitat Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 2018 yılı verileriyle hazırlanan İnsani Gelişme Raporu 2019’da, İnsani Gelişme Endeksi’ndeki değerlere göre Türkiye, 59'uncu sıraya yükselerek ‘çok yüksek insani gelişme’ kategorisindeki ülkeler arasına girdi. Türkiye bir önceki listedeki endekste 64’üncü sırada yer alarak ‘yüksek insani gelişme’ kategorisine girmişti.  (İlgili haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz) 15 Ocak’taki toplantıda, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi konuşmalarıyla raporu değerlendirdi.

‘Gelişim olumlu ama çalışmalar sürmeli’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Türkiye’nin sağlık, fırsatlarda eşitlik, kaynakların dağıtımı konusunda olumlu gelişme yakalamasına rağmen, özellikle cinsiyet eşitliği konusunda hâlâ yüzde 17'lerde olduğunu söyledi. “Bu konuda ciddi çalışmalar yapmamız gerekli” diyen Hazır, ‘İnsani Gelişme Raporu 2019'da sürdürülebilir amaçlar kapsamında iş dünyası ve sivil topluma yönelik 17 hedef belirlendiğini hatırlattı. Hedefler arasında iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği ve teknolojik gelişmelerin ön plana çıktığını dile getiren Hazır, ‘Türkiye'de kadınlara seçme-seçilme hakkı verme konusunda övünüyoruz ama siyasal ve ekonomik hayata katılım konusunda kadınların katılımında geri konumdayız. Bu, sadece kamunun sorunu değil. Toplumsal algımızı bu yönde değiştirmemiz lazım. 2018 ile 2019 raporlarını karşılaştırdığımızda,  2019’da Türkiye'nin gelişmiş ülkeler seviyesine gelerek 59’uncu sıraya yükselmesi, özellikle sağlık, fırsatlarda eşitlik, kaynakların dağıtımı konularında olumlu gelişme yakalamasına rağmen özellikle cinsiyet eşitliği konusunda hâlâ yüzde 17’lerde. Bu konuda ciddi çalışmalar yapmamız gerekli” dedi.

 “Özel sektörün sorumluluğu büyük”

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ise konuşmasında sürdürülebilirlik ve insani gelişme konularında özel sektöre büyük iş düştüğünü söyledi. Boyner, "O kadar değişik bir gelişme yaklaşımından bahsediyoruz ki bunu sadece devletlerin, sivil toplum kuruluşlarının, hükümetlerin yapması imkânsız. Özel sektöre burada ciddi bir sorumluluk düşüyor. Kaldı ki iş dünyasının ekonomik etkisi çok fazla. İşletmelerin, çalışanların, paydaşlarının insani gelişmeye çok fazla katkıları olabilir. Enerji verimliliği, cinsiyet eşitliği, iş gücüne katılım ve eğitim konusunda iş dünyasına düşen pek çok sorumluluk var" ifadelerini kullandı.

“Türkiye sıçrama yaptı”

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi ise, dünyadaki diğer ülkelerin İnsani Gelişme Endeksi'ndeki konumlarını da değerlendirerek, "İnsani gelişmede dünyadaki tabloya baktığımızda, yarısı dolu, yarısı boş bir bardak gibi gözüküyor. Aslında 1990 yılını baz aldığımızda, son 28 yılda ortalama olarak dünyada çok büyük gelişmeler oldu. Çocuk ölüm oranı azaldı, ilkokula gitme oranı arttı. Buna benzer örnekler var. Fakat dünyada hâlâ eşitsizlik olduğunu görebiliyoruz. Bu raporun başlığı açıkça şunu söylüyor; eşitsizlik konusu maddi gelir konusunun da ötesinde. Yani bu, sadece zengin ve fakir manasında değil. Bölgesel eşitsizlikler, dini eşitsizlikler, cinsiyet eşitsizliği, aileler arasındaki eşitsizlikler. Özellikle teknoloji ve iklim değişikliği, dünyada eşitsizliği şekillendiren iki önemli konu. Bu durum, farklı insanları olumsuz etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin durumunu da değerlendiren Tomasi şunları söyledi: "Raporda görüldüğü gibi Türkiye ilk kez 'çok yüksek insani gelişme' kategorisine çıktı. Bu güzel bir haber. Fakat sadece bir yılı baz aldığımızda çok da anlamlı olmayabilir. O yüzden son 28 yıla baktığımızda Türkiye'de yine büyük bir gelişme görüyoruz. Örneğin, eğitim alanında, ortalama insan ömrü veya gelir açısından Türkiye şu an 1990 yılına göre daha iyi konumda. Detaylı bir şekilde baktığımızda insani gelişme alanında Türkiye sıçrama yapan bir ülke." 

 

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.