Dünya Girişimci Kadınlar Birliği (FCEM) Dünya Kongresi’nin 68’incisi bu yıl ilk kez İstanbul’da KAGİDER ev sahipliğinde gerçekleşti.

Dünya Girişimci Kadınlar Birliği’nin (FCEM) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Kongresi’nin 68’ncisi bu yıl ilk kez İstanbul’da, FCEM’in Türkiye’deki tek üyesi KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ev sahipliğinde gerçekleşti. Kongre, küresel düzeyde 5 milyon üyeye sahip olan FCEM bünyesinde 30 ülkeden, toplamda 700 milyar euro’luk sermayeyi temsil eden 200’e yakın uluslararası kadın girişimciyi, Türkiye’deki kadın girişimcilerle bir araya getirdi. Açılışta konuşan KAGİDER Başkanı Emine Erdem, koronavirüsün yarattığı olumsuz ekonomik koşullardan en çok kadınların etkilendiğini söyledi.

Pandemide kadın istihdamı yüzde 4.2 azaldı

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun verilerine göre, 2019-2020 döneminde pandemi nedeniyle kadın istihdamının yüzde 4.2 azaldığını dile getiren Emine Erdem şöyle devam etti: “Dünya çapında yaklaşık 54 milyon kadın işini kaybetti. Kadın girişimciler de pandeminin ekonomik yükünü taşımak zorunda kaldı. Tüm bunların yanında kadın girişimciler koronavirüs krizine dayandıkları gibi inovasyon ve dijitalleşmeyi güçlü bir şekilde benimseyerek yollarına devam ediyor. Bugün tüm dünyada hükümetler ekonomiyi yeniden canlandıran, büyüten politikaları uygularken mutlaka kadınların enerjisinden yararlanmak zorunda. Bu süreçte kadın girişimciler arasındaki dayanışma ve ilişkilerin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Küresel düzeyde 5 milyon üyeye sahip olan Dünya Girişimci Kadınlar Birliği FCEM bu alanda dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri. Kadın girişimciler için çok büyük bir güç ve avantaj oluşturuyor. Bu gücü hepimiz çok iyi değerlendirmeliyiz.”

“Kız kardeşlik hukukunu önemsiyoruz”

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık şunları söyledi: “Kadınların toplumsal hayata katılması, güçlü ve ileri bir toplumun inşası için olmazsa olmazlardan biri. Bunun için pek çok alanda planlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teşvik edici projelerle özellikle genç kızlara farklı dünyaların kapılarını açmaya çalışıyoruz. Ayrıca kadın istihdamı ve girişimciliği de dâhil olmak üzere birçok alanda teşvik ve desteklerimizi hayata geçiriyoruz. İş ve aile hayatı arasında uyum sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda kadın girişimci sayısının artması ülkemiz için de büyük önem taşıyor. Kadınların güçlenmesi için yaptığımız çalışmalar toplumun huzuru ve refahı için önemli. Güçlü kadınlar güçlü aileleri, güçlü aileler güçlü toplumu inşa eder. Kadınların, hak ve adalet sorunlarının çözümlerinde sivil toplum kuruluşları ihtiyaçtan öte elzemdir. Kız kardeşlik hukukunu önemsiyoruz ve kadın girişimciliğinin canlanması için verilen çabaları destekliyoruz.” 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.