Türkiye’deki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, iklim krizine ve krizin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla ortak bir etkinlik düzenledi.

Türkiye’deki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, iklim krizine ve krizin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla ortak bir etkinlik düzenledi. “Sürdürülebilir Yarınlar için Bugünden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Üzerine Nesiller Arası Diyalog” adlı etkinlik, sivil toplumu, kamu kurumlarını, gençleri ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirdi. Kuşaklar arasında diyalog ortamı yaratmayı amaçlayan etkinliğin, iklim kriziyle ilgili konularda kadınlar ve gençlerin seslerini yükselteceği bir platform olması hedeflendi. Etkinlikte, iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği ilişkisi tartışıldı.

Artık güçlerimizi daha da kuvvetle birleştirmeliyiz

16 Mart’ta çevrimiçi gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını BM Türkiye Mukim  Koordinatörü Alvaro Rodriguez yaptı. İklim kriziyle mücadele etmek ve bunun etkilerini azaltmak için kadınların liderliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Rodriguez, “Artık güçlerimizi daha da kuvvetle birleştirmeliyiz. Gelecek nesiller için kadınlar, kız çocukları ve gençlerin deneyim bilgi ve vizyonlarını ortaya koyabilecekleri, iklim eyleminde liderlik pozisyonları alabilecekleri ortamları yaratmalıyız” dedi. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Dairesi Başkanı Ayşin Turpancı ise; “İklim değişikliğinden en çok etkilenen ve en kırılgan kesimler var ki dünya nüfusunun yüzde 50’sini teşkil eden kadınlar ve kız çocukları. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini omuzlarında taşıyan kadınların iklim değişikliği ile mücadele politikalarının her aşamasında ve seviyesinde seslerini duyurabilmeleri, etkin katılım sağlayabilmeleri ve karar verici konumda olabilmeleri kritik önem taşıyor. Bu noktada kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve uluslararası kuruluşlar kadın katılımı ve liderliğinin güçlendirilmesinde lokomotif aktörler olarak topluma ışık ve rol model olmalı” şeklinde konuştu.

Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri riskleri artırıyor 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, iklim değişikliğinin geleceğin değil, şimdinin bir meselesi olduğunu belirterek; “İklim kriziyle birlikte toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri günümüzün en büyük sorunlarından biri. Kadınlar, özellikle genç kadınlar ve kız çocukları, çevre savunucuları ile iklim aktivistleri olarak gezegenimizin korunmasına rehberlik ediyor. Kadınlar ve gençlerin karar alma mekanizmalarına daha fazla katılımına ve bunun için alanlara ihtiyacımız var” dedi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner ise şöyle konuştu: “Koronavirüs pandemisi veya iklim değişikliği, çevre felaketleri ve şoklar, toplumsal cinsiyet dinamikleri bakımından çok fazla farklılık içermiyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin risklerimizi artırdığını, dayanıklılığımızı zayıflattığını ve nihayetinde geleceğimizi riske attığını sürekli olarak kanıtlıyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kriz kırılganlığı, iklim ve çevresel riskler etkileşim halinde ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda en kısa sürede kurtulmamız gereken kısır döngüler oluşturuyor. Toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşım ile gençlik ve kadın liderliği, etkili iklim eylemi, afet dayanıklılığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda iki kritik anahtar.”

Eşitlik olmadan sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek mümkün değil

Etkinlik Nesiller Arası Diyalog oturumu ile devam etti. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Genç Liderlerinden İlayda Eskitaşçıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda; Kadın Koalisyonundan Selma Acuner, Özgür Turna Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifinden Aslı Kaya ile Genç İklim Elçileri Nuray Çaltı ve Meryem Payveren iklim adaletini, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilişkisini, iklimle mücadelede kadınların ve kız çocuklarının rolünü ve liderliğini tartıştılar. İklim adaletini sağlamak için kadın çiftçiler, üreticiler ve kooperatiflerin desteklenmesi gerektiğini aktardılar. Eşitsizliklerle ve yoksullukla mücadelenin önemine de değinen konuşmacılar, kadınların liderliğinde sürdürülebilir ve yeşil ekonomilerin inşa etmenin önemini vurguladılar. Konuşmacılar, iklim değişikliği ile mücadelede farklı nesillerden aktivistlerin diyalog kurması ve dayanışma içinde olması gerektiğini belirterek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek mümkün değil” dedi.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.