Kadınlar, özgeçmişlerine ‘anne’ ibaresini özellikle ekleyerek mücadeleye davet ediliyor.

Pandeminin çalışan anneleri orantısız şekilde etkilemesi, ABD’de işini kaybeden insanların çoğunluğunu kadınların oluşturması, hatta çocuk sahibi olmayan erkeklerin hemcinslerinden yüzde 20 fazla kazanması, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde alınacak çok uzun bir yol olduğunu kanıtlıyor. Nbcnews’de yayınlanan bir makalede kadınlar, özgeçmişlerine ‘anne’ ibaresini özellikle ekleyerek mücadeleye davet edildi. Çalışan annelerin istihdam ön yargısıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden makale, kadınların özgeçmişlerine 'anne' ibaresi koyarak anneliğin tanınmasına katkı sağlamaları gerektiğine dikkat çekti.

Pandemi öncesi de eşitsizlik vardı

Makaleye göre; ABD genelinde işyerindeki annelerin yaşadığı zorluklar pandemi süreci öncesinde de vardı. Pandemi, var olan cinsiyet eşitsizliğini körükledi ve çocuk bakımı sorumluluklarının çoğunun hâlâ ağırlıklı olarak kadınlara düşmesi çalışma saatlerinin azalması gerekliliğini doğurdu. Ebeveyn olma ayrımcılığı sadece kadınları etkilemiyor. Araştırmacılara göre; babalar ‘çalışılan saatler, artan çaba ve pozitif ayrımcılık’ gibi çeşitli faktörler nedeniyle çocuksuz erkeklerden yüzde 20 daha fazla kazanıyor. Makalede toplamda, çalışan erkekler ve kadınların yüzde 72'sinin kadınların kariyerlerinde çocuk sahibi oldukları için cezalandırıldığı ifade ediliyor.

Anneliği saklamak çözüm mü?

Makale her 4 anneden 1'inin meslektaşlarının çocuk sahibi olduktan sonraki algıları konusunda endişeli olduklarını ve 5 kadından 1'inin işverenlerine hamile olduklarını söyleme konusunda endişe duyduklarına dikkat çekti. Bu endişelerinde haklı olduklarını gösteren rakamlar da var. Çalışanların yüzde 41'i annelerin işlerine anne olmayanlara göre daha az bağlı olduğuna inanıyor ve yüzde 38'i onları daha esnek çalışma programlarına ihtiyaç duydukları için yargılıyor.

Önyargılarla mücadele başlasın

Makaleye göre girişimci ve çalışan anneler için üyelik temelli çevrimiçi bir topluluk olan kuruluşum HeyMama, kadınların özgeçmişlerine ‘anne’ kelimesini koymaları yönünde bir kampanya başlattı. Böylece, anneliğin açıkça olumlu bir şey olduğunu ilan ederek örtülü ve açık önyargıyla mücadelenin başladığı duyuruldu. Anneler, birbirini teşvik etmek ve çalışan anneleri kültürel engelleri aşmaları konusunda desteklemek için #MotherhoodOnTheResume etiketiyle sosyal medya yayını yapmaya davet edildi. Yapılan açıklamada, kampanyanın sadece kadınların özgeçmişlerine anne yazmaları için cesaretlendirmekten ibaret olmadığını, aynı zamanda anneliğin adaylar için değerli bir beceri setini ifade ettiğine de dikkat çekildi.

Her biri daha iyi takım oyuncusu 

Çalışan Amerikalıların yüzde 91'i, annelerin liderlik rollerine uygun becerilere sahip olduğuna inanıyor. Kadınların annelikle ilgili becerileri, onları daha iyi bir dinleyici yaparken, kriz anında daha sakin olmalarını, daha diplomatik davranabilmelerini ve daha iyi takım oyuncuları olmalarını sağlıyor. Fakat önyargılar, annelerin bu becerileri daha görünür kılmak için desteklenmelerini gerektiriyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.