Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması, günlük hayatımızda yapacağımız bir dizi değişiklikle mümkün.
  1. Öğrenme ve gelişim programlarına toplumsal cinsiyeti katın

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması konusunda iş dünyası önemli bir sorumluluk üstleniyor. Kurumlardan sivil toplum kuruluşlarına dek her kanalda cinsiyet eşitliği getirecek olumlu adımlar atılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında gelişim göstermek isteyen kurumların öncelikli adımlarından biri; öğrenme ve gelişim programlarına toplumsal cinsiyet konusunu dahil etmek. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun kişisel gelişim programları arasında yer alması, yönetim takımlarından başlayan ve şirket içine yayılan bir kültürel değişimin ilk adımı olabilir. 

  1. Arama toplantıları düzenleyin

Farklı birim ve cinsiyetteki çalışanların katılımıyla yapılacak, tercihen bir uzman tarafından fasilite edilecek arama toplantılarının yapılması, şirket içi toplumsal cinsiyetin teşhisi açısından önemli. Öğrenme ve gelişim programlarında tanımlanmış günlük sorunların şirket içindeki karşılıkları olumlu ve olumsuz örneklerle ortaya konulduğunda, atılacak adımlar daha sağlıklı olabilir.

  1. Projeye dönüştürün, ekip kurun

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması şirketler ve toplumlar için bir gelişim adımı. Yapılan araştırmalar, eşitliğin etkilerinin rakamlara yansıdığını net olarak ortaya koyuyor. Şirket için verimlilik artışına yardımı olacak bu konu, adımları belirlenmiş bir projeye dönüştürüldüğünde, daha hızlı yol alınabilir. Daha fazla müşteriye ulaşmak için oluşturulan projeler ne kadar önemliyse, daha etkin katılım için oluşturulacak projeler de o kadar önemli.

  1. İç iletişim kanallarını etkin kullanın.

İş yerinde cinsiyet eşitliği ancak işverenler, süreç sahipleri, yöneticiler ve ekip liderlerinin geniş ve açık fikirli politikaları olduğunda elde edilebilir. Proje ekibinin çalışmaları, düzenlemeler ve değişimin günlük hayata etkisinin hızlı paylaşımı cinsiyetçi tavırların zaman içinde azalmasına destek olur. Bu konunun bir şirket politikası olarak sahiplenilmesinin çalışan motivasyonunda önemli bir rolü olacaktır.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.