BM Kadın Birimi koronavirüs salgınına karşı yürütülen çalışmalarla ilgili olarak 10 soruluk bir liste yayınladı ve karar vericileri bu sorular üzerinde düşünmeye davet etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm ofislerinin kapalı olduğu şu dönemde, dünya çapındaki tüm BM Kadın Birimi ofisleri, hükümetlerin ve yerel yönetimlerin koronavirüs salgınına karşı yürüttüğü siyasi ve ekonomik politikaların, kadınlar ve hakları üzerindeki etkisi üzerinde çalışıyor. BM Kadın Birimi Genel Sekreteri Asa Regner; hükümetlere, belediyelere, parlamentolara ve diğer karar vericilere yönelik hazırladıkları 10 soruyu kamuoyuyla paylaştı. İşte o sorular…

1. Ebola ve Zika virüslerinin yol açtığı, hareketin kısıtlandığı diğer durumlardan biliyoruz ki; bu dönemde kadına yönelik şiddet artma eğilimi gösteriyor. Kadınların şiddet eğilimli partnerleriyle tam zamanlı olarak evde kalmaları potansiyel olarak tehlike yaratıyor. Kadınların kaynaklara, yardım hatlarına ve sığınma evlerine erişimini sağlamak için neler yapıyorsunuz?

2. Ekonomik kararlarınızı kimlere yönelik alıyorsunuz ve bu kararlar kimlerin çıkarına hizmet ediyor? Erkeklerin geliri genel olarak kadınlardan yüksek. Kalıcı veya uzun süreli işlerde çalışan erkek oranı kadınlardan daha fazla. Dolayısıyla sağlık sigortası, işsizlik ödeneği ve diğer sosyal korumalara erişim konusunda büyük eşitsizlikler mevcut. Erkekler ayrıca dünyada siyasi karar alma süreçlerinde daha fazla temsil ediliyor. Kadınların seslerinin ve çıkarlarının, liderlik ettiğiniz karar verme süreçlerine ve sonuçlarına nasıl yansıdığını düşündünüz mü? Kadın politikacılar ve karar vericiler tarafından yönlendiriliyor musunuz? Kadınların hâkim olduğu işgücü piyasası sektörlerini temsil eden işverenler ve sendikalar söz sahibi mi? Kadın örgütlerine, kadın sığınma evlerine veya sivil toplum kuruluşlarına danışıldı mı? Kayıt dışı sektörlerde çalışan kadınlar ne olacak?

3. Kadınlar erkeklerden daha yoksul ve ekonomik güçleri daha az. Nakit transferlerini düşünüyorsanız bunlar, kadınların erkeklere ekonomik bağımlılığını azaltmak için hane halkından ziyade bireyleri hedefleyecek mi?

4. Ekonomiler yavaşladığında hatta durduğunda, çoğunluğu kadın olan bekâr ebeveynlere yönelik girişimleriniz olacak mı?

5. Yaşlı kadın ve erkeklerin şu anda yüksek sağlık riski altında olduğunu biliyoruz. Ancak özellikle 80 yaş üstü kadınlar, dünyadaki yaşlıların çoğunluğunu oluşturuyor. Bununla birlikte eğer varsa, emekli maaşları, bakım veya diğer hizmetleri satın alma ihtimalleri daha düşük. Yönetiminiz, yaşlılarınızın durumunu biliyor mu? Yalnız bırakıldıklarına ya da destek aldıklarına dair bir bilginiz var mı? Yalnız yaşıyor ve dışarı çıkmamaları söyleniyorsa, birinin, ihtiyaçlarını karşılandığından emin olmak için planlarınız var mı?

6. Yaşlı bakımı söz konusu olduğunda, bunu sağlayan çoğunlukla kadınlar. Bu, ücretli bir iş veya sadece aile üyelerine verdikleri destek yoluyla da olabilir. Virüs buluşmasına karşı korunmalarını sağlamak için ne yapıyorsunuz? Onlara ödeme yapıldığından emin misiniz? Ve bu yeterli mi?

7. Birçok ülkede, sağlık sigortasına sahip kadın sayısı erkeklerden daha az. Test ve sağlık bakım haklarının korunmasını sağlamak için ne yapıyorsunuz?

8. Kriz sırasında insanların gıdalara güvenilir bir şekilde erişmesi gerekli. Kadınlar, tarım ve marketler de dahil olmak üzere düşük ücretli gıda üretim işlerinde daha çok çalışıyor. Çalışma koşulları, maaşları ve toprağa erişim gibi konularda kadınların durumunu korumak için neler yapıyorsunuz?

9. Bazı yerlerde okullar kapanıyor. Kaynakları olanlar, çevrimiçi veya uzaktan öğretime geçiyor. Erkekler çalışmaya devam ederken kızların daha küçük kardeşlere, büyükanne veya büyükbabalarına bakmaya yönlenmelerini engellemek için ne yaptınız?

10. Anne bakımının, personel ve anneler için güvenli koşullar altında devam etmesini sağlamak için ne yapıyorsunuz? Sağlık sistemleri üzerindeki yükler anne bakımını oldukça zorluyor. Peki bu bağlamda annelerinki de dahil olmak üzere kadın sağlığını nasıl koruyorsunuz?

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.