Paris, 17-18 Haziran’da 31 ülkeden yaklaşık 250 katılımcının hazır bulunduğu Afrikalı Kadın Girişimciler Forumu’na ev sahipliği yaptı.

Fransa'nın başkenti Paris 17-18 Haziran’da 31 ülkeden yaklaşık 250 katılımcının hazır bulunduğu Afrikalı Kadın Girişimciler Forumu’na ev sahipliği yaptı. Forumun ana konusu yenilikçilik ve kadınların teknolojik gelişimdeki rolüydü. 

Yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte son derece sofistike bir düzeye taşınan teknolojik devrim, belli ülkelerdeki gelişim dışında Afrika’nın çok uzağında. Bugün için dezavantaj gibi görünen bu durum, teknolojik gelişmelerin hızlanması sonrasında Afrika ve Afrikalı kadınlar için büyük bir fırsatı barındırıyor.

Forumdan çıkan bazı sonuçları sizler için özetledik:

  • Afrika şirketlerin 2018 bütçesi 680 milyon dolardan fazlaydı. ARGE harcamaları ise bu bütçe ile orantılı değil. ARGE yatırımlarının artmasıyla birlikte, elektrikten, internete, tarımsal verimlilikten, sürdürülebilir inşaat altyapılarına kadar bir çok sorun çözülebilir. Son 15 yılda önemli bir ivme kazanıldı ama alınacak çok yol var.
  • Afrika’nın bilime ve bilimin de kadınlara ihtiyacı var. Kadınlar bilimde yeterince temsil edilmiyor ve bu büyük bir problem. Sadece Afrika için değil tüm dünya için. Kadınlara yönelik önyargının ortadan kalkması insanlığın ilerlemesi için kritik önem taşıyor.
  • Bilimsel alanda atılan adımların, faaliyete geçen şirketlerin tüm insanlığa uyum sağlayabilmesi kadınların bu oyunda yer alabilmesi ile mümkün.
  • Etkili kadın networklerinin gelişimde rolü büyük. Bu ağların etkileşimleri kadınların gelişimde yerlerini almasında gelecekte daha önemli bir rol oynayacak.
  • Afrikalı kadınların koşulları bir çok ülke kadınından daha zorlu. Bunu değiştirmek ve yeni jenerasyonların yaşamlarında değişiklik yapmak için tüm dünyanın katkısına ihtiyaç var.
  • İnternete erişimin artması Afrika’daki gelişim için kilit bir faktör. Bilginin Afrika’da da dünyayla aynı hızla yayılması gerekiyor.
  • Kıtanın gelişimi için ihtiyaç duyulan 3G ve 4G teknolojileri.

Dünya ülkelerinin büyüme planları arasında geniş arazileri, geliştirildiği takdirde büyük bir potansiyele sahip iş gücü ve yatırımcılar için de kazandığı sürece kazandıracak bir Afrika olmalı. Bu köprülerin kadınlar olmadan kurulması belki mümkün ama istendiği kadar hızlı olmayacak. Paris’te toplanan Afrikalı girişimci kadınlar, cesaretleriyle, tutkuları ve çalışma azimleriyle adeta Afrika’daki potansiyelin kısa sürede performansa dönüşeceğini müjdelediler. Afrika büyümeyi ve gelişmeyi sürdürecek. Bu gelişim bir çok uzmana göre beklenenden hızlı gerçekleşecek. Afrika’nın sahip olduğu avantajların, kısaca Afrika potansiyelinin önümüzdeki 10 yıl içinde performansa dönüşeceği bekleniyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.