adidas ve Kızlar Sahada el ele verdi, futboldaki olasılıkları görerek, kadınların futbol aracılığıyla güçlenmesine örnek olmak amacıyla ‘İlk Topum’ projesini hayata geçirdi.

Sporun hayatları değiştirebilme gücüne inanan Adidas ve Kızlar Sahada platformu, kadın futbolunun daha da yaygınlaştırılması, kız çocuklarının hayallerini gerçekleştirebilmesi için güçlerini birleştirdi. adidas ve Kızlar Sahada’nın hayata geçirdiği ‘İlk Topum’ projesi ile futbola gönül veren kız çocuklarına 1000 futbol topu hediye ediliyor. Projeye 14 Kasım’da, Beşiktaş İsmet İnönü Spor Tesisi’nde düzenlenen törenle start verildi. Törene aileleriyle birlikte 50 kız çocuğu katıldı. Projenin detaylarını adidas Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Onur Demircan ve Kızlar Sahada kurucu ortakları Kiraz Öcal ile Melis Abacıoğlu aktardı. Törende ön yargılardan ve kızların futbol oynayamayacağına dair klişe sözlerden oluşan sembolik duvar yıkılırken, kız çocukları Beşiktaş Jimnastik Kulübü Futbol A Takımı oyuncusu Josef de Souza, Beşiktaş Vodafone Kadın futbol takımından Sevgi Çınar, İrem Eren ve Melike Öztürk ile aynı sahada oynama fırsatı buldu. Maç sonunda madalyalar ile beraber kız çocuklarına futbola adım atmalarında bir köprü olacak ilk topları hediye edildi.

“Tabuları yıkan kadın sporcular esin kaynağımız”

“Sporun hayatları değiştirebilme gücüne inanan bir marka olarak böylesine anlamlı bir projede sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” diyen adidas Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Onur Demircan şöyle devam etti: “Bugün burada, kadın futbolunun daha da yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, kadınların futbol aracılığıyla güçlendirilmesine örnek olmak amacıyla toplandık. Kızlar Sahada ekibi ile uzun süredir iletişimdeyiz ve çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Biliyoruz ki futbola gönül vermiş kız çocuklarımız var. Onları görüyoruz, duyuyoruz ve artık onlarla bir aradayız. ‘Impossible Is Nothing’ (Hiçbir şey imkânsız değildir) lansman sürecimizde hem dünyadan hem de Türkiye’den, bizi temsil eden birçok başarılı kadın sporcu ile çalışma, yan yana yürüme fırsatımız oldu. Hayatlarını, karşılaştıkları engelleri, bu engelleri aşma yolunda düşünme şekillerini onlardan dinledik. Maalesef en sık karşılaştığımız sorunların başında toplumsal cinsiyet eşitsizliği geliyor. Çok sevdiğimiz futbol ise, bu eşitsizliğin en çok görüldüğü spor dalı. Hayat önümüze her zaman sınırlar, imkânsızlıklar sunuyor gibi gözükse de çevremizde tüm ‘yapamazsın’lara, ‘olmaz’lara bir başkaldırı niteliğinde yaşayan çok kıymetli insanlar var. Onlardan aldığımız ilhamla bugün ‘İlk Topum’ projemizi hayata geçirebiliyoruz ve hep birlikte diyoruz ki ‘Gelin ön yargılara ilk şutu birlikte atalım!’” 

Lisanslı kadın futbolcu oranı yüzde 1

Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal, Global Gender Gap 2021 raporuna göre Türkiye’nin cinsiyet eşitliği sıralamasında 156 ülke arasında 133’üncü olduğunu belirtti. Öcal şöyle devam etti: “Yine 2021 verilerine göre; ülkemizdeki lisanslı kadın futbolcu oranı sadece yüzde 1. Dünya ve Türkiye nüfusunun yarısı aktif futbol izleyicisi. Aslında sadece bu sayılara baktığımızda bile 2 tane çok önemli mesaj alıyoruz: İlki, nüfusun yarısını oluşturan, kadınların ve kız çocuklarının dâhil edilmediği bir futbol dünyası görmemiz… Bu anlamda durumumuz gerçekten vahim. Ancak diğer yandan, aynı şekilde çok büyük de bir fırsat olduğunu görüyoruz. Kadın futboluna katılımın artırılması, kız çocuklarının güçlenmesi, eşitliğin tesis edilmesi yolunda yapılacak çok şey var. Kızlar Sahada olarak, son 5 yıldır yaptığımız çalışmaların sosyal etkisini ölçüyoruz ve görüyoruz ki bu alanda yapılan çalışmaların yarattığı sosyal etki, değişim ve dönüşüm çok yüksek. Bu noktadan hareketle, futbolu erişilebilir kılmak, kız çocuklarını çok küçük yaşlarda futbolla tanıştırmak, ön yargılara ilk gollerini atmak için adidas ile çok inandığımız harika bir yolculuğa başlıyoruz. Toplumsal bir sorun olan cinsiyet eşitsizliği için her kurumun kendi adına atması gereken çok önemli adımlar olduğunu biliyoruz. Ve bunun için sorumluluk alarak çözümün parçası olmak isteyen adidas ailesiyle ele ele bu yola çıktığımız için gurur duyuyoruz.”

İlk Topum” Impossible Is Nothing’in bir parçası

‘İlk Topum’ projesi, adidas’ın herkese kendi potansiyelini keşfetmesi ve olanaklarını yaratması yolunda ilham veren efsanevi Impossible Is Nothing felsefesinin de bir parçası olarak görülüyor. 17 yılın ardından geri dönen Impossible is Nothing, adidas’a göre diğerlerinin sadece imkânsızı algıladığı dünyayı olasılıklarla görmenin bir yolu. Bu çatı kampanya kişileri, dünyanın gelecekte nasıl olabileceğini görebilmeye ve daha iyi bir geleceği gerçekleştirmeye davet ediyor.

Başvurular ilham verici sözlerle yapılıyor

‘İlk Topum’ projesiyle kız çocuklarının hayallerini gerçekleştirmesi için bir fırsat yaratılırken aynı zamanda başvuru sürecinde düşünmeleri ve yaratıcılıkları da teşvik ediliyor. ‘Futbolu çok seviyorum, bu top benim olmalı’ diyen kız çocukları, kendilerine ilham verdiğini düşündükleri cümleleriyle birlikte formu doldurarak başvurabiliyorlar. Yetişkinler ise futbol topuna ihtiyacı olduğunu düşündükleri okul adına 10’lu top seti için başvurularını gönderebiliyorlar. Jüri değerlendirmelerinin ardından, hediye toplar adrese gönderiliyor

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.