‘İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’ Sardis Ödülleri’nde büyük ödülün sahibi oldu.

İş Bankası, finans sektöründeki yenilikçi projeleri ve pazarlama başarılarını ödüllendirmek üzere düzenlenen Sardis Ödülleri’nde, Türkiye’nin iş hayatında cinsiyet eşitliğine dayalı ilk ve tek yatırım fonu olan ‘İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’ ile büyük ödüle layık görüldü. Banka ayrıca, ‘Yılın En İnovatif Finansal Kuruluşu’, ‘Yılın Finansal Teknolojileri En Yenilikçi Kullanan Kuruluşu’ ve ‘Yılın En Sorumlu Finansal Kuruluşu’ ödüllerinin de sahibi oldu. Sardis Ödülleri’nde İş Bankası sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, finansal teknolojiler, girişimcilik, yapay zekâ alanlarında hayata geçirdiği yenilikçi projelerle 4 büyük ödül, 8 Altın Sardis, 5 Gümüş Sardis olmak üzere toplam 17 ödül aldı. Ödül törenine İş Bankası Genel Müdür Yardımcıları Yalçın Sezen ve Ebru Özşuca katıldı. Törende konuşan Yalçın Sezen, Türkiye’de finans sektörünün inovasyon, pazarlama, satış ve dijital dönüşüm konularında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla dünyaya örnek olan başarılı bir performans sergilediğini vurguladı. Özşuca; “İş Bankası’nda ‘iki elli’ organizasyon dediğimiz bir anlayışa sahibiz. Bir elimizle bugünün gereklerini, bilanço sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Diğer elimizle ise geleceğe yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Hem bugünü hem de geleceği birlikte yönetiyoruz. Biz bu anlayışı uzun zamandır sürdürüyoruz. Koşullar ne kadar zorlu olursa olsun bizim geleceğe yönelik yaptığımız çalışmalar durmuyor, durmayacak. Sardis’te aldığımız ödülleri, bu anlayışımızın güzel bir sonucu ve doğru yolda ilerlediğimizin göstergesi olarak görüyorum” dedi.

Fonun büyüklüğü 23 milyon TL’ye ulaştı

Ebru Özşuca ise, ekonomik hayatta kadınların daha fazla değer yaratmasının önünü açmak, istihdam ve yönetimde daha fazla söz sahibi olmalarına imkân verecek araştırmaları desteklemek üzere hayata geçirdikleri fona ilişkin şunları söyledi: “Kuruluşundan bu yana kadınların ekonomideki yerini destekleyen bir anlayışla hareket eden bankamızda, fırsat eşitliği kurumsal kültürümüzün temelini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) benimseyen bir kurumuz ve kadınların işgücüne katılmalarını, yönetimde söz sahibi olmalarını önemsiyoruz. Fona ilk yatırımı 10 milyon TL ile biz yaptık. Çok kısa sürede 1200 yatırımcının fona katılması ve fon büyüklüğünün bugün 23 milyon TL’ye ulaşması, kadınlara fırsat eşitliği sağlayan şirketlerin desteklenmesi amacında bizi ayrıca umutlandırdı.”

Amaç kadın liderleri güçlendirmek

Kadınların iş yaşamına eşit şekilde dahil olması temasına dayalı ‘İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’, bankanın iştiraki İş Portföy Yönetimi A.Ş. ve Koç Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliğiyle, 2021 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yatırımcılara sunuldu. İstihdamda kadınlara daha çok ve eşitlikçi bir şekilde yer açan, kadınların yönetimde söz sahibi olmasını önemseyen şirketlerin yurt içi ortaklık paylarına yatırım yapan fondan elde edilen gelirin yarısının KOÇ-KAM ile yapılacak araştırmalara ve bursiyerlere aktarılması; böylelikle kadın araştırmalarının geliştirilmesi ve kadın liderliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Fona dahil edilen şirketlerin seçiminde, yönetim kurulunda en az bir kadın üye bulundurma, yönetimde karar verici pozisyonda kadın yönetici bulundurma, KOÇ-KAM danışmanlığı kapsamında oluşturulan diğer halka açık bilgilerin içeriğini sağlama gibi kriterler dikkate alınıyor. Kadın çalışan oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olması, aile iş yaşamı dengesinin gözetilmesi, cinsiyet eşitliği ve eşit ücret politikalarının benimsenmesi, işe alım süreçlerinde eşitlikçi yaklaşımın benimsenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerine destek sağlanması KOÇ-KAM tarafından belirlenen ölçütlerden bazılarını oluşturuyor. İş Bankası, Fon’dan elde ettiği fon yönetimi gelirinin yüzde 50’sini ‘KOÇ KAM UNESCO Kürsüsü-İş Bankası Kadın Araştırmaları ve Kadın Liderliği’ burs programına bağışlayacak. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Sardis Ödülleri’nde değer yaratan projeler; inovasyon, finans ve finans teknolojilerinin yenilikçi kullanımı, yaratıcılık, pozitif sosyal etki olmak üzere 4 ana başlık ve 14 kategoride incelendi. Projeler, finans sektörünün üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve araştırmacılardan oluşan jüri tarafından projenin stratejik düşüncesi, sunulan çözüm, elde edilen sonuçlar ve hedeflenen başarıya ulaşması kriterleri çerçevesinde değerlendirildi.

İşte Sardis 2021’de İş Bankası Ödülleri

  1. Sardis Büyük Ödülü ‘İş Portföy İş’te Kadın’
  2. Yılın En Sorumlu Finansal Kuruluşu
  3. Yılın Finans Teknolojilerini En Yenilikçi Kullanan Kuruluşu
  4. Yılın En İnovatif Kuruluşu
  5. Altın Sardis: Pozitif Sosyal Etki kategorisinde ‘Satranca Desteğimizin 15. Yılı’  
  6. 6. Altın Sardis: Pozitif Sosyal Etki kategorisinde ‘İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’ 
  7. Altın Sardis: Pozitif Sosyal Etki kategorisinde ‘Geleceğe Orman’ 
  8. Altın Sardis: Diğer Yenilikçi Teknoloji Kullanımları kategorisinde ‘İmeceMobil’  
  9. Altın Sardis: Veri Kullanımı kategorisinde ‘Dataroid Dijital Analiz Platformu’ 
  10. Altın Sardis: Yapay Zekâ Kullanımı kategorisinde ‘Anında Kredi Tahsis’ 
  11. Altın Sardis: İnovatif Hızlandırma Ve Kuluçka Programları kategorisinde ‘Workup Girişimcilik Programı’ 
  12. Altın Sardis: Müşteri Deneyimi Ve Etkileşimi kategorisinde ‘Dijital Analiz ve Aksiyon Platformu Dataroi’
  13. Gümüş Sardis: Pozitif Sosyal Etki kategorisinde ‘Geleceğe Orman’ 
  14. Gümüş Sardis: Pozitif Sosyal Etki kategorisinde ‘Doğaya iyi bakan kartlar’
  15. Gümüş Sardis: Dijital Pazarlama kategorisinde ‘İşCep’ 
  16. Gümüş Sardis: Yapay Zekâ Kullanımı kategorisinde ‘Maxi’
  17. Gümüş Sardis: Müşteri Deneyimi Ve Etkileşimi kategorisinde ‘Maxi – Çağrı Merkezi Entegrasyonu’

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.