1 hafta olan yasal babalık iznine 1 hafta daha ekleyen Borusan, bu sayede babaların bebekleriyle hem daha çok vakit geçirmelerini hem de eşleriyle eşit sorumluluk almalarını hedefliyor.

Borusan Grubu, Babalar Günü'nü 2 haftalık babalık izni uygulamasını tüm çalışanlarına duyurarak kutladı. Sürdürülebilirlik stratejilerini 200 yıllık bir şirket olma adına ele alıp İklim, İnsan ve İnovasyon (i3) değer alanlarına odaklanan Borusan, ‘insan’ başlığı altında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık yaratan projelerine bir yenisini ekledi. Doğumu takiben 1 hafta olan yasal babalık iznine 1 hafta daha ekleyen Borusan, aldığı bu kararla hem babaların bebekleriyle daha çok vakit geçirmeye hakları olduğunu hem de bebek bakımında sorumluluğun paylaşılması gerektiğini savunuyor. Borusan Grubu, Babalar Günü vesilesiyle 2 haftalık babalık iznini tüm çalışanlarına duyurdu.

Borusanlı babalar bebeklerinin ilklerine yetişiyor

Pek çok baba, bebeğinin doğumundan kısa süre sonra işe dönmek zorunda kalıyor. Bu nedenle bebeğin uyku saatine, kendi beşiğinde uyanışına ve daha pek çok ilkine şahit olamıyor. Fakat Borusanlı babalar, 2 haftalık izinleriyle bu özel anlara şahitlik ediyor. Bebeği yeni doğan babalar, Borusan Grubu tarafından verilen izni isterlerse yasal süreyle birleştirebiliyor ya da doğumdan itibaren 1 ay içinde diledikleri zaman kullanabiliyor. Borusan Holding ve grup şirketlerinin tüm çalışanları için geçerli olacak bu uygulama kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine bir adım daha yaklaşılması amaçlanıyor.

Tam anlamıyla eşit ve yan yana bir dünya için

Borusan Grubu'nun sürdürülebilirlik stratejileri, öncelikleri arasında yer alan insan başlığı altında insan odaklı bir kurum kültürü ve toplumsal gelişimi önceliklendiriyor, sağlıklı, mutlu ve güvenli çalışma ortamına sahip olmayı hedefliyor. 2015 yılında kurduğu ‘Borusan Eşittir Platformu’ çalışmalarıyla kadın ve erkeğin tam anlamıyla eşit ve yan yana olduğu bir dünya hedefleyen Borusan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem kurumsal hem bireysel düzeyde benimsenmesi ve içselleştirilmesi gerektiğine inanıyor. ‘Borusan Eşittir’ yaklaşımıyla iş hayatındaki tüm karar alma ve uygulama süreçlerinde fırsat eşitliğini gözetmeye yönelik kapsayıcı politikalar benimseme ve bu yönde adım atma konusunda taahhütte bulunan Borusan, bu paralelde 2020 yılında hayata geçirdiği Cinsiyet Gözlüğü Programı kapsamında da iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan görünmez bariyerleri mercek altına alarak bu konuda çözüme katkıda bulunmayı hedeflemişti.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.