Borusan, 8 Mart kapsamında Cinsiyet Gözlüğü programını tanıttı ve üst yönetim ‘Borusan Eşittir Taahhütnamesi’ni imzaladı.

Borusan Holding, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği özel bir toplantıyla, toplumsal eşitlik alanında iki adımı hayata geçirdi. Lansman kapsamında ‘Borusan Eşittir Taahhütnamesi’ imzalanırken, bu alanda somut adımlar ve hedefler belirleyen Cinsiyet Gözlüğü programı da tanıtıldı. Uygulamaya giren program ile üç yıl içerisinde tüm şirketlerde üst yönetim kademesinde yüzde 30, orta yönetim kademesinde yüzde 40 kadın oranına ulaşma hedefi kondu. Ayrıca, üst ve orta yönetim işe alım ve terfi sürecinde en az bir kadın adayın kısa listede olması, Liderlik Fakültesi’nde yüzde 50 kadın oranının teşvik edilmesi de hedefler arasında. 2020 – 2023 arasında ofis çalışanları için yüzde 40, fabrika, saha ve atölye çalışanları içinse yüzde 15 kadın alımı amaçlanıyor. 

Çalışma hayatına kolaylık geliyor

Cinsiyet Gözlüğü aynı zamanda çalışma hayatını kolaylaştıran kapsayıcı çözümler de getiriyor. Bunlar arasında; kadın ve erkek çalışanlara doğum teminatlı özel sağlık sigortası, kadınlara doğum ve annelik izinlerini kesintisiz 5.5 ay kullanma olanağı, doğum ve sonrası destek programı, kreş yardımı uygulamasının yaygınlaştırılması, okulun ilk günü ve karne izinleri, esnek çalışma, kadın çalışanlarla yüz yüze paylaşım toplantıları gibi uygulamalar sayılabilir. 

Cinsiyet gözlüğü bir yol haritası

Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş toplantıda yaptığı konuşmada, Cinsiyet Gözlüğü programı hakkında bilgi verdi. Ateş; “Bu programda iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan görünmez bariyerleri mercek altına alıyor, bu konuya çözüm getirmek adına bir reçete sunuyoruz. Cinsiyet Gözlüğü programı ile farkındalık yaratmanın ötesine geçerek Borusan’da toplumsal cinsiyet eşitliğini nasıl gerçekleştireceğimiz konusunda somut adımlar ve hedefler belirledik. Kadın çalışanlarımızın ve bünyemizdeki kadın liderlerin sayısını artırmak yönünde ciddi hedefler koyduk. Tüm çalışanlara daha iyi çalışma şartları sağlamak için; doğum izni, esnek çalışma koşulları ve kreş yardımlarının yaygınlaştırılması gibi birçok uygulama dâhil olmak üzere somut adımlar atıyoruz. Cinsiyet Gözlüğü programı kültürel ve zihinsel dönüşümün açık göstergesi” diye konuştu.

 
Borusan eşittir

Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar ise Borusan’ın temel sorumluluk alanlarından birinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Türkiye’nin sürdürülebilir şekilde kalkınması, refaha kavuşması ve bütün yaşam standartlarıyla gelişmiş ülkeler safına katılmasının yolu, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktan geçiyor. Borusan olarak bunun uzun mesafeli bir koşu olduğunu ve zaman alacağını biliyoruz. Ama bu yolda ilerlemeye, eşitliği kendi grubumuzda hâkim kılmaya kararlıyız. Bugün yolculuğumuzda yeni bir sayfa açtık ve tüm grup şirketlerimizin genel müdürleri ile kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk. Borusan’ın bu konuda iş dünyamızın öncü ve örnek kuruluşu olması hepimizi gururlandırıyor.”

 


 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.