Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi Fırsatları

Published: 02.05.2019

SKD Türkiye olarak 5 odak alanımızdan biri olan Sürdürülebilir Sanayi ve Döngüsel Ekonomi başlığında, Türkiye'deki döngüsel ekonomi ekosisteminin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz.

Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi Fırsatları toplantısı ile tekstil sektörü özelinde, atıkların değerlendirilmesine yönelik olanakların irdelenmesi, projelerin geliştirilmesi ve bu yönde işbirliklerinin yaratılması hedeflendi.

2016 yılından beri EBRD’nin fon desteğiyle yürüttüğümüz Türkiye Materials Marketplace kapsamında tasarlanan Sektörel Çalıştaylar’ın ilkini 30 Nisan’da Zorlu Holding ev sahipliğinde gerçekleştirdik.  

Büyük ilgi gören çalıştay, özel sektörden akademiye, 80'den fazla katılımcının bir araya gelmesini sağladı. Tekstil sektöründe atıkların değerlendirilmesine yönelik fırsatların irdelenmesi, projelerin geliştirilmesi ve bu yönde işbirliklerinin yaratılmasının hedeflendiği etkinlikte, her biri kendi alanında uzman 3 ayrı akademisyen tekstil sektöründe atık değerlendirme yöntemlerini ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar.

SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan Burcu Tuncer’in Döngüsel Ekonomi Yaklaşımının Tekstil Sektörü’ne yankıları ve BM Sürdürülebilir Moda Girişimi konulu sunumuyla devam etti. WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, WWF olarak Türkiye’de tekstil sektöründen çeşitli proje ortaklarıyla birlikte gerçekleştirdikleri ve devam ettikleri döngüsel ekonomi projelerini aktardı. Son konuşmacı olarak Brika Sürdürülebilirlik Kurucusu Gülin Yücel, Döngüsel Ekonomi Dönüşümü konusunda bir sunum yaptı.

SKD Türkiye Yöneticisi Münevver Bayhan, döngüsel ekonomi hibe programı The Circular Vouchers sunumunda EBRD ve SKD Türkiye olarak iş dünyasının döngüsel ekonomi projelerine sağlanan teknik destek hibe programı hakkında detaylı bilgi verdi.

Etkinliğin Tekstil Sektöründe Atık Değerlendirme Yöntemleri başlığındaki oturumda Prof. Dr. Elime Dilara Koçak, Prof. Dr. Hale Canbaz ve Prof. Dr. Şule Altun Kurtoğlu tekstil sektöründeki spesifik döngüsel ekonomi imkanlarını aktardılar.

Tekstil sektöründe döngüsel ekonomi için iş birliği ve proje olanaklarının belirlenmesinin hedeflendiği atöyle çalışmasında ise katılımcılar uzmanlar eşliğinde proje fikirlerini geliştirerek, yatırım, teknik destek ve ar-ge ihtiyacı duydukları başlıca konuları belirleme fırsatı buldular.

Etkinliğin sonunda firmalar üretimlerinde döngüsel ekonomi yaklaşımını nasıl uyguladıklarını,  atıkların değerlendirilmesi konusuyla ilgili yaptıkları çalışmaları paylaştılar.

Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu TMM’nin bir sonraki sektörel etkinliği olan Gıda Sektöründe Döngüsel Ekonomi Fırsatıları 23 Mayıs 2019 tarihinde Türk Tuborg ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirilecek.