Dünya Limit Aşımı Günü 2019: 29 Temmuz!

Published: 29.07.2019

Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı), insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı günü, Dünya Limit Aşımı Günü (World overshoot day) olarak tanımlıyor. 2019 yılı Dünya Limit Aşımı günü, 29 Temmuz olarak belirlendi. 29 Temmuz, Dünya kaynaklarının 2019 yılı için tükendiği tarih!

1997 yılında Eylül ayına gelen dünya limit aşımı günü nüfus artışıyla birlikte aşırı artan tüketim ve çevresel zararlar sebebiyle, her geçen yıl birkaç gün daha öne geliyor. 

Dünya Limit Aşımı Günü 2019, 29 Temmuz

 

2018 yılı için tespit edilen dünya limit aşım günü ise 1 Ağustos idi. Bu kötü gidişi durdurmanın tek yolu hem bireysel yaşantımızda hem de iş hayatında sürdürülebilir kalkınma hedefleri odağında değişiklikler yapmaya en kısa zamanda başlamak!

Global Footprint Network’ün web sitesinde Türkiye için yaptığı değerlendirmeye göre, 2019 yılında Türkiye Limit Aşımı Günü 27 Haziran idi. Türkiye Limit Aşımı Günü ile ilgili geçtiğimiz ay bir bilgilendirme yayınlamıştık. Detaylı bilgi için, Türkiye Limit Aşımı Günü 

Global Footprint Network’ün dünya limit aşımı günü ile ilgili yaptığı çalışmaya göre, bugünden itibaren Dünya Limit Aşım Günü’nü her yıl beş gün ileriye atabilirsek, 2050 yılına kadar limit aşımı gününü aralık ayının sonuna getirebiliriz. 

Global Footprint Network, kişileri enerji, gıda - tarım, şehirler, atıklar ve biyoçeşitlilik konusunda adım atmayı ve bunları #MoveTheDate etiketiyle paylaşmaya davet ediyor. Kendi ekolojik ayak izinizi hesaplayıp kişisel sürdürülebilirlik önlemlerinizi düşünebilirsiniz. Global Footprint Network'ün geliştirdiği Ecological Footprint için tıklayabilirsiniz. 

 

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2019 Raporu

SDG Index Raporu

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SKH'ler) 2015 yılında yayınlanmasının ardından her yıl Sustainable Development Solutions Network (SDSN) ve the Bertelsmann Stiftung, ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bağlamındaki durumlarını analiz eden bir rapor yayınlıyor. Bu konudaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İndeksi: Küresel Sorumluluklar, Hedefleri Uygulamak isimli son rapor geçtiğimiz ay yayınlandı. 

Raporda, Türkiye'nin global sıralamada 156 ülkenin arasında 79. olarak, OECD ülkeleri arasında yalnızca Meksika’yı geride bıraktığı belirtiliyor.  

Rapor Türkiye'nin SKH'ler ve alt hedefleri indikatörler üzerinden inceliyor ve her bir SKH için yeterlilik analizine yer veriyor. 
Raporu incelemek için tıklayabilirsiniz.

 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Türkiye

 

Siz de kurumsal sürdürülebilirlik dönüşümünün bir parçası olmak için, SKD Türkiye'ye üye olabilir, 5 odak alanında yürütülen çalışmalara katılabilirsiniz.