Başkan Mektubu: 2020 Yılı Değerlendirmesi ve 2021 Yılı Hedeflerimiz

E-Bülten Tarihi: 30.12.2020

Değerli Üyelerimiz,
Değerli Paydaşlarımız,

Sizlerin de çok iyi bildiği ve deneyimlediği gibi 2020 yılı ile beraber dünyamız son yüzyılda benzeri görülmemiş bir sürece girdi. Yaşanmakta olan iklim krizi dünya için hali hazırda var olan sorunların başında gelirken, pandeminin etkisiyle çok daha görünür hale geldi.

Tüm dünyada, iş dünyası ve devletler geleceği sürdürülebilir şekilde yapılandıracak çözümler üretme gayreti içinde çalışmalar yapıyorlar.

Diğer yandan, finansal sistemin paydaşları da uluslararası ortak taahhütlerin bağlayıcılığı ile daha yeşil ve daha kapsayıcı bir ekosistem yaratılması amacıyla ilerlemede oldukça kararlılar.

Dolayısıyla iş dünyası, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, yönlerini tamamen sürdürülebilir bir ajandaya çevirdiler.

Şunu söyleyebilirim ki, dünyanın varlığını devam ettirebilmesi için gereken dönüşüm ancak kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi ile bireylerin kolektif çabasıyla mümkün olacak.

Ülkemizde kamunun bu alanda atacağı adımlar, ilerleme kaydedebilmek için kritik bir öneme sahip. Dönüşüme hazır olan iş dünyası ve mevcutta sunulan mekanizmaların adaptasyonu için kamu tarafında gerekli teşviklerin hayata geçirilmesinin bu dönüşümü hızlandıracağına inanıyorum.

Ekim ayında Sermaye Piyasaları Kurumu tarafından ‘’Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi” yayınlandı. Aralık ayında ise çevresel iyileşme, döngüsel ekonomi ve sıfır atık konularına odaklanmak amacıyla Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulmasına dair kanun teklifi TBMM tarafından onaylandı. Bu gelişmelerin hem şirketlerin sürdürülebilirlik kültürünün gelişmesinde hem de ülkenin sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda ivmelendirici bir etki yaratacağını düşünüyoruz.

2020 yılında, zorlu pandemi koşullarına rağmen, SKD Türkiye olarak, hem iş dünyası için liderlik ettiğimiz hem de kamu için katkı sağlayacağına inandığımız pek çok projeyi hayata geçirmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Bu süreçte 6 yeni üye kazanarak üye sayımızı 68’e çıkardık. Üyelerimiz 19 farklı sektörden Türkiye GSYH’nin %15’ten fazlasını temsil ediyor, 525 bin kişiye de istihdam yaratıyor.

2016’dan beri EBRD iş birliği ile yürüttüğümüz döngüsel ekonomi çalışmalarımızı Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu çatısı altında birleştirdik. Platform ile 2019’da 105 olan üye sayımızı, 2020’de 150’ye; tasarruf edilen malzeme miktarını 1.700 tondan 3.000 tona; 150 bin Euro olan kazancı ise 750 bin Euro’ya çıkarmayı başardık. Türkiye’nin döngüsel ekonomi potansiyelini hesaplamak ve yol haritasını çıkarmak için AFD hibesiyle başladığımız çalışmaları Mart 2021’de tamamlamayı hedefliyoruz.

Kasım 2019’da TÜSİAD ve Global Compact iş birliği ile hayata geçirdiğimiz İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) imzacı şirket sayısı 50’ye ulaştı. Ağustos ayında SKD Türkiye olarak hazırladığımız ‘’Plastik Taahhütleri Rehberini’’ imzacılarımız ile paylaştık. İPG imzacısı şirketlerin Mart 2021 sonuna kadar taahhüt vermelerini bekliyoruz.

TSKB ve AFD iş birliği ile hayata geçirdiğimiz, ülkemizde kadın istihdamının önemini artırmayı ve şirketleri eşit istihdam konusunda cesaretlendirmeyi hedefleyen “Eşit Adımlar Platformu” çalışmalarımıza ivme kazandırdık.

2020 yılı boyunca 21 çevrim içi etkinlik ile 2500 kişiye ulaştık. Görünürlüğümüzü hem dijital mecralarda hem de yazılı basında arttırmayı başardık. Çeşitli platformlardan konuşmacı davetleri alarak sürdürülebilirlik ile ilgili ana mesajlarımızı ve üyelerimizin iyi uygulama örneklerini çeşitli kitleler ile paylaşma imkanı bulduk.

SKD Türkiye olarak, 2021 yılı ana stratejimiz, “Yeşil Dönüşüm” prensipleri doğrultusunda yeni iş birlikleri ve yeni dijital araçlar ile öncü rolümüzü pekiştirecek çalışmalar yapmak olacak. Bu bağlamda tüm çalışma gruplarımızın daha aktif çalışmasını teşvik edecek projeler ortaya koyacağız.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda oluşturduğumuz odak alanlarımız bazında ana hedeflerimizi şöyle sıralayabilirim:

• SKD Türkiye üyeleri ile “Net Sıfır Karbon Hareketi” başlatmak,
• Döngüsel Ekonomi konusunda referans platform olmayı sürdürmek,
Yeşil Dönüşüm Prensipleri doğrultusunda uluslararası risk yönetimi araçları ile ilgili 
  farkındalığı artırmak,
Eşit Adımlar projesini, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusunda referans alınacak bir 
  platform haline getirmek,
Sürdürülebilir Tarım İlkelerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak.

Ayrıca, 3 yılı aşkın süredir PwC iş birliği ile yürüttüğümüz Reporting Matters projemiz ile üyelerimizin sürdürülebilirlik ve entegre raporlama faaliyetlerine katkı sunmaya devam edeceğiz.

Bu doğrultuda 2021 yılı süresince, tüm projelerimizi çalışma gruplarımız ile şekillendireceğiz. Çatı örgütümüz WBSCD ile iş birliğimizi geliştirmeye devam ederek yeni araçlar getireceğiz ve Türkiye’de geliştirilen iyi uygulamaları paylaşacağız.

Önümüzdeki günlerde daha fazla gündemde yer almaya başlayacağını ön gördüğümüz Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında üyelerimize kapasite arttırıcı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu bağlamda ilk olarak, Ocak ayında VII. Sürdürülebilir Finans Forumu’nu “Yeşil Dönüşüm” teması ile düzenleyeceğiz.

SKD Türkiye olarak, 2021’de de Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu, İş Dünyası Plastik Girişimi ve Eşit Adımlar başlıklarındaki çalışmalarımız başta olmak üzere, iş dünyasına fayda sağlayacak konularda liderlik etmeye hazır olduğumuzun bir kere daha altını çizmek isterim.

Yeni yılınızı en içten dileklerle kutlar, 2021 yılının bizi sürdürülebilir bir geleceğe daha yakınlaştıracak bir yıl olmasını dilerim.

Saygılarımla,

Ebru Dildar Edin
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı