Dünya Çevre Günü 5 Haziran 2021

Yayınlanma Tarihi: 05.06.2021

Değerli Üyelerimiz,
Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 
Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü ilan edilen 5 Haziran, 1972’den bu yana "Sadece bir Dünya var" sloganıyla kutlanmakta. Elbette çevre konusu yılda yalnızca bir gün duyarlı olarak geçiştiremeyeceğimiz kadar önemli...
Sahip olduğumuz tek evimiz Dünya’nın geleceğini güvence altına alabilmek için, günümüzde karşı karşıya kaldığımız en büyük tehdit olan iklim krizi ile kararlılıkla mücadele etmeliyiz. Son bir yılda malesef gerek dünyada gerekse ülkemizde çok üzlüdüğümüz bazı doğal felaketler yaşadık. İzmir depremi, olağanüstü hava olayları ve son olarak Marmara Denizi’ni saran müsilaj sorunu, bize doğanın alarm verdiğini gösteriyor. 
Yaşanan tüm bu çevre olayları, tehlikenin git gide ne kadar büyüdüğünün göstergesi. Hayatın devamlılığını sağlayabilmek için sorumluluk almalıyız.

Değerli üyelerimiz,
SKD Türkiye olarak, Dünya’mızı korumak için çevre sorunlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Sizlerle birlikte, verimli kaynak kullanımından plastiksizleşmeye, döngüsel ekonomiden sürdürülebilir tarıma, birçok alandaki projelerimizle sorumluluk alıyor, ülkemizde sürdürülebilir kalkınma ilkeleri konusuna liderlik etmekten büyük kıvanç duyuyoruz.
Sizlerin de çok yakından bildiği ve aktif olarak içinde yer aldığı birbirinden kıymetli birçok projemiz var. 
Büyük bir kararlılıkla etki alanını git gide genişlettiğimiz Döngüsel Ekonomi Platformu, bugüne kadar yapılan çalışmaların neticesinde 24 farklı sektörden 165 üye kazanmış durumdayız. Platformda gerçekleştirilen işlemler sayesinde ise 1 milyon 400 bin Euro değere karşılık gelen 13 bin tona yakın malzemenin geri kazanılması sağlandı. 


Bu alandaki öncü rolümüze dayanarak, EBRD iş birliği ile salgın sonrası dönemde toparlanmak, daha dayanıklı bir ekonomi inşa etmek ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için döngüsel ekonomiyi yol gösterici model olarak benimsemek adına, ana stratejimiz olan ‘’Yeşil Dönüşüm’’ ile bağlantılı olarak ‘’Türkiye’de Düşük Karbonlu ve Döngüsel Bir Ekonomik Toparlanma için İş Birliği Çağrısı’’ gerçekleştirdik. 
Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) ve DCube iş birliği ile Mart ayında düzenlediğimiz, Dünya gazetesinin de medya sponsorluğunu üstlendiği, Türkiye’nin ilk Döngüsel Ekonomi Haftası oldukça yoğun ilgi gördü. Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu paydaşları, üyeleri ve destekçileri de dahil olmak üzere çok sayıda konuşmacıyı ağırladığımız bu etkinliği 2000’e yakın katılımcı izledi. Sektörel kuruluşların, özel sektörün, kamu sektörü temsilcilerinin, uzmanların ve diğer yetkililerin deneyimlerinin ve görüşlerinin paylaşıldığı 32 farklı oturum düzenlendi. 
B4G, D Cube ve SKD Türkiye olarak oluşturacağımız Türkiye Döngüsel Ekonomi Eylem Planı için önemli katkılar da kazandığımız bu etkinliği bundan böyle geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz.
Diğer taraftan, kaynakların daha verimli kullanımını teşvik eden ’Duyarlı Ol’, plastik kirlliliğini azaltmaya yönelik kurduğumuz İş Dünyası Plastik Girişimi, verimli ve sürdürülebilir gıda faaliyetleri için Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Rehberimiz ve sürdürülebilir finans konusundaki önderliğimiz ile de ülkemize değer yaratmak için çalışıyoruz.


Değerli üyelerimiz,
İnsanlık olarak, her yıl dünyanın bize sunduğu ve bir yıl içinde tüketmemiz gereken doğal kaynaklardan çok daha fazlasını tüketiyoruz. Yani bankacılık terimleriyle söyleyecek olursam, dünyamız her yıl bize belli bir miktar para veriyor, biz bunu harcayıp bir de üstüne yarısı kadar borçlanıyoruz ve biz bunu neredeyse 50 yıldır yapıyoruz. 
Gelecek kuşakların varlığını tehlikeye atmadan, doğal çevreyi merkeze alan kaynak yönetimi yaparak ve atığı sistemden olabildiğince çıkarmaya çalışarak ekonomik büyümenin sağlanması çok kritik bir konu.
Avrupa ve batıdaki diğer ülkeler bu tehlikenin bilinciyle Yeşil Mutabakat kapsamında ciddi etkileri olan uygulamaları bir bir hayata geçirmeye başladı. Çevre için atılan bu adımların ise hemen hemen hepsi ekonomik uygulamalarla güvence altına alınıyor. Yani bu coğrafya ticaretinde var olmak istiyorsak, uyum göstermeli ve dönüşmeliyiz.


Biz de SKD Türkiye olarak üstümüze düşeni yapmaya ve her zaman olduğu gibi, tüm kaynaklarımızı sunarak bu konuda öncülük etmeye hazırız. 
5 Haziran Dünya Çevre Günümüz kutlu olsun...

Ebru Dildar Edin
Yönetim Kurulu Başkanı